Avustralya AB'ye yeni bir ticaret anlaşmasına ikna etmeye çalışıyor

Geçen hafta 40 milyar dolarlık bir denizaltı anlaşmasının iptal edilerek Fransa ile yollarını ayırıp İngiltere ve ABD ile AUKUS'u imzalayan Avustralya'nın ticaret bakanı AB'ye bir ticaret anlaşması önerdi. Bakan Dan Tehan, bunun AB üyelerinin Hint-Pasifik'te daha fazla var olmasına izin vereceğini söyledi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Avustralya Ticaret Bakanı Dan Tehan AB'yi bir ticaret anlaşmasına davet etti.

Aksam.com.tr'nin Reuters haber ajansından aktardığına göre, Avustralya'nın başkenti Canberra'da yaptığı konuşmada Tehan, böyle bir Avustralya-AB anlaşmasının tüm tarafların çıkarına olacağını belirterek "AB, bölgenin dünyanın ekonomik ağırlığını taşıdığının farkında olduğu için bunu Hint-Pasifik ile ilişkisini güçlendirmenin bir yolu olarak kullanacak." açıklamasında bulundu.

Avustralya ve AB, 12 Ekim'de bir ticaret anlaşmasına ilişkin müzakere turu için hazırlanıyor.

Öte yandan Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, dün New York'ta yaptığı ikili görüşmede Avustralya Başbakanı Morrison'a, "Bizim için şeffaflık ve sadakat, daha güçlü ortaklıklar ve daha güçlü ittifaklar kurmak için temel ilkelerdir." sözleriyle bir set çekmişti.

Morrison ise, Hindistan, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Avustralya'dan oluşan ve bu hafta içinde toplanacak olan dörtlü güvenlik diyaloğuna katılmak üzere Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunuyor.