Avrupa’nın tutamadığı sözler 

Türkiye’ye karşı siyasi denetim kararı alan AB, başta vize muafiyeti olmak üzere, terörle mücadele, sığınmacı kabulü ve sığınmacılar için Ankara’ya ödenecek desteğe kadar bir çok sözünü yerine getirmedi.

- Türkiye, misafir ettiği Suriyeliler için savaşın başladığı 2011 yılından bu yana yaklaşık 24 milyar avro harcama yaptı, buna karşılık Avrupa Birliği’nin (AB) 2016’da Suriyeli sığınmacılar için taahhüt ettiği 3 milyar avrodan sadece 691 milyon avro Türkiye’ye ulaştı. Birlik, bir yandan tarihin en büyük krizlerinden biri olarak nitelendirilen sığınmacı krizini yönetmede başarısız olurken diğer yandan hem düzensiz göçü sıfırlama hem de 3 milyon Suriyeliyi koruma altına alma çabalarını sürdüren Türkiye’ye yeterli desteği sağlamamıştı. 

-  Anlaşmalarda yer alan “haziran sonuna kadar vizelerin kaldırılmasına” dair maddede bir ilerleme sağlanamıyor. Brüksel, Ankara’nın 72 şarttan geriye kalan 7 şartın da karşılanması durumunda vizelerin kaldırılacağını belirtti. Ankara, bunlar arasında yer alan terörle mücadele kanununda değişiklik yapılmasını öngören şartta Türkiye’deki mevcut durum göz önünde bulundurularak esneklik istedi. Ancak Brüksel Türkiye’yi vize serbesitesiyle oyalarken, geçtiğimiz ay Gürcistan’a vize muafiyeti kararı alarak çifte standartlığını gösterdi.

- Her ne kadar anlaşmada “Türkiye ve AB’nin terörle mücadelenin önceliğini koruduğunu bir kez daha teyit ettiği” kayda geçirilse de Brüksel Türkiye’ye bu konuda yeteri kadar destek vermedi. Ankara’yı PKK ve FETÖ ile mücadele kapsamında aldığı önlemler nedeniyle sert dille eleştirdi. Terör örgütleri listesinde olmasına rağmen Avrupa’da PKK’ya karşı operasyon düzenlemedi. Darbe günü FETÖ’cü askerler tarafından bombalanan TBMM’yi ziyaret eden AB yetkilileri timsah gözyaşları dökmekle yetinerek, örgüte arka çıktı. 

- Avrupa Birliği üyesi Almanya, Hollanda, Danimarka, Belçika ve Fransa 16 Nisan referandumu öncesi Türk bakanlarının yurtdışında miting faaliyetlerini engellemişti. Terör örgütü PKK’ya miting izni veren AB ülkeleri, medyadan Türkiye’yi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı hedef alan yayınlarla hayır cephesi oluşturmuştu. Gurbetçilerle buluşmak için Hollanda’ya giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Kaya’nın Rotterdam’daki Türk konsolosluğuna girişine izin verilmemişti. Hollanda Kaya’nın ekibini de gözaltına almıştı.