Avrupa Birliği-Türkiye arasında yapılan görüşmelerde Türkiye’ye vize serbestliği sağlanması yönünde varılan anlaşma hayata geçmek üzere. Türkiye’nin kriterleri büyük ölçüde karşılamasıyla birlikte Avrupa’da olumlu hava esiyor. Avrupa Komisyonu bu konuda hazırladığı raporu yarın açıklayacak. Dış kaynaklardan alınan bilgiye göre Avrupa Komisyonu Türkiye’nin vize serbestisi kriterlerini son dakika yasal düzenlemelerinin ardından yerine getirdiğini düşünüyor ve yarın AB hükümetleri ile Avrupa Parlamentosu’ndan haziran sonuna kadar kararı onaylamasını isteyecek.
LİDERLER KARARLI MESAJ VERDİ
Daha önce Almanya Başbakanı Angela Merkel de Avrupa’nın anlaşmaya uyacağını açıklamıştı. Almanya’nın bu kararın çıkması için en çok bastıran ülke konumunda. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Avrupa’yı uyararak, taahhütlere uyulmaması durumunda Türkiye’nin mültecilerin geri kabulüne ilişkin anlaşmayı uygulamayacağını ifade etmişti.
FT’YE GÖRE ENGELLER VAR
İngiliz Financial Times gazetesi, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile yürüttüğü vize muafiyeti görüşmelerinde zorlu engellerle karşı karşıya olduğunu yazdı. Gazete, terörle mücadele konusunda iki taraf arasındaki görüş ayrılıklarının bazı kriterlerin yerine getirilmesinde sıkıntı doğurabileceğini iddia etti. Öte yandan Avrupa’nın vize serbestliğini belli durumlarda askıya almayı da teklifine ekleyeceği bu sayede Almanya’nın bazı çevrelerden gelen tepkileri frenlemek istediği de iddialar arasında.
Geçişler yüzde 80 azaldı
Türkiye ile AB arasında 18 Mart’ta yapılan Geri Kabul Anlaşması öncesinde hız kazanan yasa dışı göç hareketi, 20 Mart’tan itibaren büyük oranda azaldı. Umuda yolculuk, Nisan 2016’da önceki aya göre yüzde 80, geçen yılın nisan ayına göre ise yüzde 30 azaldı. Yasa dışı göç, geçen yılın nisan ayında 2 bin 490, Nisan 2016’da bin 728 olarak gerçekleşti.