1
Türkiye'de Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, İçişleri Bakanı Efkan Ala ile Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Didier Reynders, İçişleri Bakanı Jan Jambon, Adalet Bakanı Koen Geens'in katılımıyla yapılan üçlü toplantıdan sadece bir hafta sonra terör örgütü yandaşlarından yeni bir adım geldi.
PKK yandaşları aldıkları izin sayesinde Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılacağı Türkiye-AB Zirvesinin yapılacağı Brüksel'deki AB Konseyi binasının hemen arkasına çadır kurdu. Terör örgütünün Belçika'daki liderlerinden Remzi Kartal'ın Gündeydoğu'daki terör operasyonlarını eleştirmek için basın toplantısı düzenlediği çadır halen kaldırılmış değil.
Terör örgütünün sembolleriyle dolu olan çadırın etrafında az sayıda polisin güvenlik önlemi aldığı görüldü. Belçikalı bakanlar, geçen hafta terörle mücadelede işbirliği sözü vermesine rağmen çadıra müdahale edilmedi.
Belçika İçişleri Bakanlığı yetkilileri, zirve öncesi üstelik de zirvenin yapılacağı AB Konseyi binasının hemen arkasına terör örgütünün çadır kurmasının güvenlik riski oluşturup oluşturmadığı yönündeki soruya cevap vermedi.
ÜÇLÜ TOPLANTIDA ÇİFTE STANDART ELEŞTİRİSİ
Geçen hafta yapılan üçlü bakanlar toplantısı sonrası Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ortak basın toplantısında Belçika'yı eleştirerek, "PKK’yı IŞİD’ten farklı tutup ona tolerans göstermek, ya da DHKP-C gibi terörist örgütlere müsamaha göstermek çifte standarttır. Bizim de arzumuz, bu teröristler konusunda aynı hassasiyetin gösterilmesi ki Belçika’da da bunların cezaya çarptırılması gerekiyor. Müsamaha yapılmaması gerekiyor" demişti.
Bu eleştiriye Belçika Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Reynders ise, "Belçika’da PKK ve DHKP-C hakkında adli takip ve soruşturmalar federal savcılar tarafından çok detaylı bir şekilde yürütülmektedir. Kısa bir süre sonra 4 dava hakim karşısına çıkacak. Usulleri yavaş olan bir ülkeyiz ancak terör ve teröristlerin süreçleri konusunda en aktif ülkelerden bir tanesiyiz" cevabını vermişti.
BELÇİKA'DAKİ PKK VARLIĞI
Belçika, terör örgütleri PKK ve DHKP-C'nin Avrupa'da en yoğun faaliyette bulunduğu ülkelerin başında geliyor. Örgüt liderlerinin yaşadığı ülkeden PKK'nın televizyon kanalları da yayın yapıyor. Kurduğu dernekler vasıtasıyla faaliyetlerini sürdüren terör örgütü PKK'ya karşı en son 2010 yılında operasyon düzenlendi.
Sadece Belçika değil, Almanya, Avusturya, Danimarka, Fransa, Hollanda, İsveç ve Yunanistan başta olmak üzere diğer AB ülkelerinde de PKK faaliyet yürütüyor. AB'nin terör örgütleri listesinde olmasına rağmen bu örgüte karşı adım atılmaması Türkiye'nin tepkisini çekiyor.
IŞİD'E OPERASYON VAR PKK'YA YOK
Belçika'nın diğer bir terör örgütü DAEŞ'e karşı ise operasyonları aralıksız devam ediyor. 13 Kasım'daki Paris saldırılarında yer aldığı belirtilen kişileri bulmak için sık sık operasyonlar düzenleyen Belçika, bu konuda Fransa ile işbirliği yapıyor. Son olarak geçen salı günü bir baskın sırasında çıkan çatışmada 4 polis yaralanmış ve bir saldırgan öldürülmüştü. bugüne kadar 30'dan fazla kişinin gözaltına alındığı operasyonlar sonunda 8 kişi tutuklandı.
"PKK BİR TERÖR ÖRGÜTÜ"
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, 14 Mar'ta "PKK'nın Avrupa'daki faaliyetlerinin, AB'nin Ankara'daki saldırı sonrası ifade ettiği dayanışmasıyla çelişip çelişmediğine" ilişkin bir soru üzerine, "PKK, AB için tüm açılardan kesinlikle bir terör örgütüdür. AB içi ve dışındaki faaliyetleriyle onu (PKK) terör örgütü olarak görüyoruz ve buna da bağlıyız" demişti.
"Bugün hem söylem hem de eylemde dayanışma günü" diyen Mogherini, Başbakan Davutoğlu'yla zirve dolayısıyla görüştükleri zaman terör konusunu da ele alacaklarını ifade etmişti. (AA)