Belçika'nın başkenti Brüksel'deki terör saldırıları, Avrupa'da yaşayan Müslüman ve Türk toplumunun tepkisine neden oldu.
Saldırıları "insanlık suçu" olarak nitelendiren sivil toplum örgütleri, bütün terör olaylarına karşı ortak tavır alınmasını istedi.
Almanya
İslam Toplumu Milli Görüş (IGMG) Genel Başkanı Kemal Ergün, saldırı sonrası yaptığı açıklamada, birçok insanın yaşamını yitirmesine ve yaralanmasına yol açan patlamaların kendilerini derinden yaraladığını belirterek, ''Artık haftalık hale gelen bu şiddet olayları karşısında sözün bittiği yerdeyiz." diye konuştu.
Diyanet İşleri Türk İslam Birliğinden (DİTİB) yapılan açıklamada, terörün her türlüsünü en şiddetli biçimde lanetledikleri bildirilerek, "Kim tarafından gerçekleştirilirse gerçekleştirilsin, kime karşı olursa olsun, terör bir insanlık suçudur." denildi.
Avrupa Türk-İslam Birliği (ATİB) Genel Başkanı İhsan Öner de hain saldırıyı şiddet ve nefretle kınayarak, "Terörü ortadan kaldırmak için ATİB olarak bütün ülkelerin ortak işbirliği yapması gerektiğine inanıyoruz." dedi.
İslam Kültür Merkezleri Birliğinden (VIKZ) yapılan açıklamada ise Brüksel'de masum insanların öldürüldüğüne işaret edilerek, saldırının tüm insanlığa karşı yapıldığı belirtildi.
İngiltere
Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreteri Dr. Shuja Shafi, Brüksel’deki terör saldırılarıyla ilgili olarak, “İstanbul’daki korkunç katliamdan hemen birkaç gün sonra şimdi de Brüksel’deki terör saldırılarıyla sarsılmış durumdayız. Katillerin adalet önüne çıkarılmasını ve kanunun gücüyle yüzleşeceklerini ümit ediyorum.” ifadeleri kullandı.
CAGE Direktörü Dr. Adnan Siddiqui de siyasi şiddetin bir döngü olduğunu belirterek, “Bu döngü bir noktada durdurulmalı. Kaba güç ve cemaatlerin suçlanması, kamuya daha da zarar verir. Şiddet döngüsüne son verebilecek tek şey iç ve dış siyasetlerin anlamlı bir şekilde yeniden düşünülmesidir.” görüşünü dile getirdi.
Hollanda
Kuzey Hollanda Milli Görüş ve Hollanda İslam Federasyonu, yaptığı yazılı açıklamada, masum insanlara yönelik saldırıların kendilerini derinden yaraladığını bildirdi. Ankara ve İstanbul’daki saldırılardan sonra Brüksel’de yaşanan saldırının terörün ırk ya da inanç tanımadığını gösterdiğine vurgu yapılan açıklamada, kurban yakınlarının acılarının paylaşıldığı ifade edildi.
Hollanda Diyanet Vakfından (HDV) yapılan açıklamada, saldırı sonucunda hayatını kaybedenlerin ve Belçika halkının acılarının paylaşıldığı belirtildi.
Hollanda’daki Fas Camileri Konseyi (RMMN), cuma günü Amsterdam’da teröre karşı bir gösteri düzenlemek istediklerini duyurdu. Saldırıların Yahudi, Müslüman, Hristiyan ayırmaksızın iyilik isteyen herkesi derinden etkilediğini belirten RMMN Sözcüsü Said Bouharrou, terör örgütü DAEŞ’in çirkin yüzüyle İslam’ı karalandığını dile getirdi. Terör bahane edilerek özgürlüklerinin kısıtlanamayacağına işaret eden Bouharrou, düzenlemeyi planladıkları gösteriyle barbarlara bu mesajı vermeyi düşündüklerini kaydetti.
İspanya
İspanya'daki İslam Komisyonu (CIE) Başkanı Riay Tatary, yaptığı yazılı açıklamada, saldırıları sert dille kınadı.
Tatary, açıklamasında "Çok sayıda masum insanın hayatına mal olan insanlık dışı saldırıdan duyduğumuz derin üzüntüyü bir kez daha dile getirir, İspanya İslam Komisyonu olarak her türlü şiddet ve nefret suçuna karşı olduğumuzu yineleriz." ifadelerini kullandı.
Fransa
Yaklaşık 4 ay önce benzer bir terörist saldırıyla sarsılan Fransa'da, Müslüman sivil toplum örgütlerinden de tepki gecikmedi.
Fransa İslamafobi ile Mücadele Derneği (CCIF) saldırılar sonrasında yayımladığı yazılı açıklamada, saldırıları şiddetle kınadı ve saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine başsağlığı diledi.
Fransa Müslüman Öğrenciler Birliği, sosyal medya üzerinden "Geride kalan ailelerin acısını paylaşıyoruz." şeklindeki paylaşımında Türkiye, Fransa ve Belçika bayraklarına yer verdi.
Fransa İslam Örgütleri Birliği, yayımladıkları bildiride, hem Fransa hem Avrupa'daki Müslümanların saldırıları esefle kınadığının altını çizerek, Belçika halkının yanında olduklarını kaydetti.
Macaristan
Macar İslam Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada, Brüksel'deki terör saldırılarının şiddetle kınandığı ve terörün dininin olmadığı belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:
"İslam hiçbir terör eylemini desteklemez, bunu işleyenleri ölümle cezalandırır. Macar İslam Cemiyeti, İstanbul'da veya Brüksel'de işlenmesine bakmaksızın nerede yapılırsa yapılsın şimdiye kadar olduğu gibi bu terör eylemini şiddetle kınıyor. Belçika halkına en içten dileklerimizle taziyelerimizi bildiriyoruz. Avrupa'nın tüm radikal fikirlerle mücadele etmesini de destekliyoruz. Bu tür eylemler Avrupa'da yaşayan milyonlarca Müslüman'ı zor durumda bırakıp İslamofobiyi arttırıyor."
Bulgaristan
Bulgaristan Müslümanları Başmüftülüğü ve ülkede üyelerinin çoğunluğunu Türk ve Müslümanların oluşturduğu siyasi çevreler Brüksel’deki terör saldırıları kınadı.
Başmüftülük, yazılı açıklamada, şiddet eylemlerinin kabul edilemez olduğu belirterek, "Sıradan masum insanların kişisel haklarını ezerek, onların ölüm hedefine dönüştürülmesine karşıyız." açıklamasında bulundu.
Sorumluluk Özgürlük ve Hoşgörü İçin Demokratlar Partisi’nin (DOST) Genel Başkanı adayı Lütvi Mestan, terörist faaliyetlerin Türkiye’den Avrupa’nın kalbine taşındığını ifade ederek, “Terörizm, sadece ayrı ayrı devlet, etnisite veya dinlere karşı değil, tüm demokratik toplumlar ve dünya medeniyetine karşı küresel bir tehdittir.” dedi.
Hak ve Özgürlükler Hareketi (HÖH) partisinin taziye mesajında, Brüksel’deki saldırılar kınandı. Mesajda, "Sıradan vatandaşlara yönelik gerçekleştirilen son saldırılar dizisi, terörizmin, dil, din, renk ve kültür arasında ayrım yapmadığını, insani değerleri tamamen aşağılamaya çalıştığını gösterdi." ifadelerine yer verildi.
Avusturya
Avusturya İslam Cemaati (İGGIÖ) tarafından yapılan açıklamada, bütün terör saldırılarından dolayı üzüntü duydukları belirtildi.
Müslümanların, insanlık dışı saldırıları kendilerine bir yol olarak gören teröristlere karşı öfkeli olduğu ifade edilen açıklamada, teröristlerin korku ve dehşet yayma ile meşgul olarak "fantezilerine ibadet ettikleri" kaydedildi. AA