Avrupa'da yaşanan sel felaketi onlarca kişinin ölümüne yol açtı

Avrupa'nın batısında 3 gündür etkili olan şiddetli sağanak yağışlar sonucu bölge sel felaketiyle boğuşuyor. Almanya, Belçika, Hollanda, Fransa ve İsviçre gibi ülkelerde ölüm ve kayıp haberleri artıyor.

Aksam.com.tr

Sağanak yağmur ve sel, Batı Avrupa'da onlarca insanın ölümüne ve kaybolmasına neden oldu. Almanya, afeti "hafızalardaki en kötü doğal felaket" olarak niteledi.

Aksam.com.tr'nin Euronews'ten aktardığı habere göre, sele sebep olan şiddetli sağanak yağışlarda onlarca kişi hayatını kaybetti. Almanya Başbakanı Angela Merkel bunu bir "trajedi" olarak nitelendirdi.

Merkel 'felaket' karşısında şokta

Almanya'nın İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşadığı en kötü doğal afetlerden biri olduğu belirtilen haberde, sağanak yağış nedeniyle birçok kasaba ve köyün sular altında kaldığı aktarıldı.

Almanya'da su baskınları nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 103'e, Belçika'da da 14'e ulaştı.

Perşembe günü erken saatlerde yetkililer, internet ve telefon bağlantıları da dahil olmak üzere acil numaraların "ulaşılamaz" olması nedeniyle iletişimin kısıtlı olduğunu söyledi.

Şiddetli yağmurlar nehirlerin taşmasına, evleri ve arabaları süpürmesine neden oldu.

Sınırın diğer tarafında da ölümler artıyor

Günün erken saatlerinde, Liege Eyaleti Valisi Catherine Delcourt, en az 2 kişinin hayatını kaybettiğini ve birkaç kişinin de kayıp olduğunu söyledi. Şehir savcısı, perşembe günü Belçika'nın doğusundaki Verviers bölgesinde de 4 ceset bulunduğunu doğruladı.

Vesdre Nehri kıyısındaki Chaudfontaine sakinleri çarşamba öğleden sonra tahliye edilmeye başlandı. RTBF'nin bildirdiğine göre, operasyonun bin 700 kişiye kadar çıkması bekleniyordu.

Hollanda'da tahliyeler var

Hollanda medyası, Almanya ve Belçika sınırlarına yakın olan güney Hollanda kasabası Valkenburg'daki yetkililerin, turizm kentinin ana caddesinde nehir olup akan sel suları nedeniyle bir bakımevini tahliye etmek zorunda kaldıklarını yazdı.

Hollanda hükümeti çarşamba günü geç saatlerde güneydeki Limburg eyaletine tahliye edilenlerin nakliyesi ve nehirler kıyıları patlatırken kum torbalarını doldurma gibi görevlere yardımcı olmak için yaklaşık 70 askeri görevlendirdi. Hollanda'da sel ile bağlantılı herhangi bir yaralanma bildirilmedi.

İsviçre gölleri sel riski altında

İsviçre'de de şiddetli yağışlar heyelanlara ve çamur kaymalarına neden oldu.

Cenevre'deki yetkililer, yüksek akış koşulları nedeniyle nehirler boyunca yürümemeyi ve Rhône Nehri'ne inilmemesini tavsiye ediyor. Cenevre Gölü'nün seviyesi de yetkilileri endişelendiriyor.

Zürih Gölü ve Limmat Nehri kıyılarında rüzgar hızı saatte 100 km'yi aştı.

MeteoSchweiz, orta İsviçre'deki Luzern Gölü'nün de çok yüksek bir sel riski taşıdığı; Thun, Biel, Yukarı Ren ve Reuss Nehri göllerinin risk altında olduğu konusunda uyardı.

İsviçre Federal Demiryolları'na göre, ülkenin çeşitli yerlerinde birkaç dağ geçidi ile tünel kapatıldı ve demir yolu trafiği kesintiye uğradı.