Avrupa'da küresel ısınma ciddi boyutta... 'İspanyol Stonehenge' gün yüzüne çıktı!

Avrupa'yı derinden etkileyen kuraklık nedeniyle sular altında kalan tarihi yapılar ortaya çıkmaya devam ediyor. İspanya'da su seviyesinin azaldığı bir barajda, 'İspanyol Stonehenge' olarak adlandırılan megalitik taş çemberi gün yüzüyle buluştu.

CNNTURK

İspanya'da su seviyesi düşen bir barajda 'İspanyol Stonehenge' olarak adlandırılan taşlar ortaya çıktı.

Avrupa'da küresel ısınmanın etkisiyle ciddi boyutlara ulaşan kuraklık krizinde birçok nehir kuruma noktasına geldi. Tuna Nehri'nin Sırbistan'dan geçen bölümünde İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma Alman savaş gemisinin gövdesi açığa çıkarken, İspanya'da 'Stonehenge' olarak adlandırılan düzinelerce megalitik taş çemberi gün yüzüyle buluştu.

Son 30 yılın en kurak döneminin yaşandığı İspanya'da 1995'ten bu yana ilk kez barajlarda ve göletlerdeki ortalama su seviyesi yüzde 40'ın altına indi. Su seviyesi düşen bir barajda resmi adı Dolmen de Guadalperal olan ve İspanyol Stonehenge olarak adlandırılan düzinelerce megalitik taş çemberi ortaya çıktı. Caceres bölgesindeki Valdecanas rezervuarındaki yapıların tarihinin MÖ 5.000'e kadar uzandığına inanılıyor.

Arkeologlar, alan yeniden sular altında kalmadan inceleme için bölgeye gitti. Onlardan biri olan Madrid'deki Complutense Üniversitesi'nden Enrique Cedillo, "Bu bir sürpriz, ona erişebilmek için nadir bir fırsat" diyor. 1926'da Alman arkeolog Hugo Obermaier tarafından keşfedilen alan 1963'te Francisco Franco'nun dönemindeki bir kırsal kalkınma projesinde sular altında kaldı. O zamandan beri sadece dört kez tamamen görünür hale geldi.

Bazı yerel tarih ve turizm dernekleri, Guadalperal taşlarının bir müzeye veya kuru arazide başka bir yere taşınmasını savunuyor. Nature Geoscience dergisi tarafından yayınlanan bir araştırmaya göre, iklim değişikliğinden dolayı İber yarımadasında 1.200 yılın en kurak dönemi yaşanıyor.