Avrupa'da aşı savaşı

İngiliz Astra Zeneca AB'ye aşı satışını ‘tedarik sıkıntısı var' diye kıstı. AB, Avrupa'da üretilen AstraZeneca ve BioNTech aşılarının ihracını yasakladı.

Oxford Üniversitesi ile geliştirdiği aşı için AB ile geçen yaz 400 milyon dozluk sözleşme imzalayan AstraZeneca, yılın ilk çeyreğinde yapacağı tedarikte yüzde 60 kesintiye gideceğini açıkladı. Şirket, gerekçe olarak Belçika’daki üretim tesislerindeki sorunu gösterdi. İngiliz-İsveç ilaç firması AstraZeneca’nın CEO’su Pascal Soriot, “Dünya nüfusunun yüzde 5’ine sahip Avrupa, aylık küresel tedarikimizin yüzde 17’sini alıyor. Aşıyı AB’ye İngiltere’ye olduğu kadar hızlı teslim etme sözü vermedik” dedi. Pfizer ve Moderna aşılarına kıyasla daha düşük fiyatı ve daha kolay depolama gereksinimleri dolayısıyla AstraZeneca aşısına büyük umut bağlayan AB, bu açıklama karşısında şaşkınlığa uğradı. Üstelik AstraZeneca temsilcileri, AB yetkilileriyle tedarik kesintisi konusunda dün yapılması planlanan toplantıya da katılmadı. Pfizer-Biontech de iki hafta boyunca AB’ye yüzde 8 eksik teslimat yaptı. AB iki aşı üreticisine yaptırım kararı aldı ve Avrupa’daki tesislerde üretilen aşıların ihracatına yasak getirmek için harekete geçti. 

KONSEY BAŞKANI MICHEL TEHDİT ETTİ

AB Konseyi Başkanı Charles Michel, AstraZeneca ile tedarik ihtilafından sonra ilaç firmalarına karşı yasal yolları kullanma tehdidinde bulundu: “Firmalarla tatmin edici bir çözüme ulaşılamaması halinde tüm yasal araçlardan ve hukuki tedbirlerinden faydalanmalıyız.”

DİĞER ÜLKELERE SATILAMAYACAK

AB, AstraZeneca ile yaşanan ihtilaftan sonra ön alım anlaşması imzaladığı firmaların AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen aşıların, diğer ülkelere satışına sınırlama getirdi. Bugün resmen duyurulacak mekanizmayla AB ile anlaşması bulunan firmaların AB ülkelerindeki tesislerinde üretilen aşılar diğer ülkelere izinsiz satılamayacak. Firmaların izin alabilmesi için yılın ilk çeyreğinde AB’ye sağlamayı taahhüt ettiği miktardaki aşıyı iletmesi gerekecek. Mekanizma şimdilik 2021’in ilk çeyreği için uygulanacak. Gerekli görülmesi halinde mekanizmanın kapsamı aşı üretimindeki ham maddeleri içerecek biçimde genişletilebilecek veya süresi uzatılabilecek.