Avrupa Müslüman Forumu'ndan çağrı: İsrail olimpiyattan men edilsin

Avrupa Müslüman Forumu (AMF), Filistinlilere soykırım uygulayan İsrail'in, Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenecek 2024 Olimpiyat Oyunları'ndan men edilmesi çağrısı yaptı.

BÜLENT ŞANLIKAN

Avrupa Müslüman Forumu (AMF), "İsrail'in Paris'teki Olimpiyat Oyunları'na katılmasını engellemek ve çifte standartları ortaya çıkarmak" adına bugün yapılacak "Büyük Paris Yürüyüşü" öncesinde açıklama yaptı. İngiliz gazeteci ve AMF Konseyi Üyesi Lauren Booth, "Soykırımın başından beri Gazze'de 400 sporcu öldürüldü. İsrail'in olimpiyatlardan men edilmesi için çalışıyor ama çağrılara kulak asılmıyor. Olimpiyat Oyunları, dünyanın, İsrail'in soykırımından korunmaya çalışan Filistinlilerin acısına kayıtsız kaldığının bir başka göstergesi olacak" diye konuştu. AMF Başkanı Abdul-Vakhed Niyazov, Avrupa'da üniversitelerde Filistin'e destek gösterilerini hatırlatarak, Olimpiyat Komitesi ve Fransa hükümetinin, İsrail'in olimpiyatlardan men edilmesine yönelik protestoları engellemeye çalıştığını söyledi.

PROVOKASYON UYARISI

Niyazov, "Fransa'da, Filistin'e destek veren çevreler için bazı provokasyonlar hazırlandığına dair haberler var" uyarısında da bulundu. Nelson Mandela'nın torunu ve Güney Afrika Ulusal Meclisi Milletvekili Nkosi Zwelivelile Mandela'da, Filistinlilere karşı soykırım suçu işlenirken sessiz kalınamayacağını söyledi. Mandela, Güney Afrika'nın IOC tarafından 1964 Tokyo Olimpiyatlarından men edildiğini hatırlatarak, "Soykırım bir oyun değil, etnik temizlik madalyalarla ödüllendirilemez" diye konuştu.

Konuşmasının sonunda, İslam'ı kabul eden Güney Afrika Ulusal Meclisi Milletvekili Mandela'ya, Niyazov tarafından seccade hediye edildi.