Avrupa kavruluyor

İspanya, Portekiz ve Fransa'da 40 derece üstü sıcaklıklar sebebiyle orman yangınları devam ederken İngiltere tarihinde ilk kez ‘kırmızı uyarı' yayınlandı ve acil durum ilan edildi.

İklim kriziyle birlikte Avrupa sıcak hava dalgasıyla boğuşuyor. Portekiz, temmuzda yaşanan aşırı sıcak nedeniyle orman yangınlarıyla mücadele ederken ülkenin kuzeyinde bulunan Pinhao kentinde 47 derece sıcaklık kaydedildi. İspanya'nın Portekiz sınırına yakın batı bölgeleri ise 44 derecenin üzerini gördü. Fransa meteoroloji yetkilileri, Akdeniz kıyılarında 36-40 derece sıcaklık beklendiğini açıkladı. Orman yangınları sebebiyle ülkede 7 bin hektardan fazla ormanlık alanın kül olduğu ve 1000 itfaiyeci ile 9 yangın uçağının yangınlarla mücadele ettiği belirtildi.

ASFALT YOLLARA KUM SERPİLECEK

İngiltere'de meteoroloji yetkilileri, sıcaklıkların 40 dereceye ulaşacağını belirterek ülkenin iç bölgelerinde ilk defa 'kırmızı uyarı' yayınladı. Söz konusu durum 'olağandışı' olarak yorumlandı. Sıcak hava nedeniyle demiryollarında hız kısıtlamaları, okulların erken kapanması ve hastane randevuların iptallerinin söz konusu olduğu belirtildi. Asfalt yollarda erimenin azaltılması için kum serpilmesinin planlandığı vurgulandı. Sıcaklıklar nedeniyle orman yangınlarıyla boğuşan ABD'de ise Washington Üniversitesi'nde iklim araştırmacısı Kristie Ebi, ölümcül sıcak dalgasının insanlar için aciliyet duygusu uyandırmadığını ancak "sessiz bir katil" olduğunun altını çizdi.

2022 HAZİRAN SICAKLIĞI TARİHE GEÇTİ

ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi'nin (NOAA) aylık küresel iklim raporuna göre, Haziran 2022, küresel sıcaklık kayıtlarının başladığı 1880'den itibaren en sıcak 6'ncı ay oldu. Kutup buzulları ise 44 yıllık kayıtlarda rekor seviyede küçüldü.