Avrupa Filistin için ayakta... İrlanda ve İsveç'te protestocular soykırımcı İsrail'e tepki için sokaklara döküldü

İrlanda ve İsveç'te soykırımcı İsrail'e karşı halk ayakta. İrlanda'nın başkenti Dublin'de İsrail'e karşı düzenlenen gösteriye onlarca kişi katıldı. Göstericiler, ABD'nin İsrail'e destek vermeyi sonlandırmasını talep etti. İsveç'in başkenti Stockholm'de ise göstericiler İsrail Büyükelçiliği önünde buluşup saldırılara tepki gösterdi.

İrlanda Filistin Dayanışma Derneğince başkent Dublin'de Bernardo Meydanı'nda toplanan göstericiler, "ABD yönetiminin Gazze'de soykırım yapmayı sürdüren İsrail'e silah göndermeyi durdurması" yönünde sloganlar attı.

Filistin halkına yönelik saldırıları kınamak ve dayanışma mesajı vermek amacıyla gösteriye katılan sanatçılar da şarkılarında İsrail'in Filistin işgaline karşı çıkarken halkın özgürlük mücadelesine desteklerini ifade etti.

Gösteride konuşan İrlandalı rapçiler, "Filistin halkının yanında duruyoruz" diyerek, adalet ve özgürlük çağrısında bulundu. Meydanda toplanan kalabalık da sanatçıların bu çağrısına desteklerini yineledi.

"İRLANDA'NIN HER ZAMAN FİLİSTİN'İN YANINDA DURACAK"

İrlanda Filistin Dayanışma Derneği Medya Görevlisi Brian Ó Éigeartaigh, "Gazze Şeridi'ndeki soykırımda ABD'nin suç ortaklığına ilişkin" farkındalık yaratmak istediklerini belirterek, İrlanda'nın her zaman Filistin'in yanında duracağını net şekilde ifade etmek istediklerini söyledi.

Ó Éigeartaigh, "İrlandalıların yüzde 79'u İsrail'in Gazze Şeridi'nde soykırım işlediğine ve yüzde 71'i İsrail'in Filistinlilere karşı apartheid rejimi uyguladığına inanıyor. İnsanların yüzde 62'si, AB'nin İsrail devletine ticari yaptırımlar uygulaması gerektiğine inanıyor. Bu yüzden Amerikalı ziyaretçilerimize diyoruz ki eğer İrlanda mirasınızla bağ kurmak, anti-sömürge mücadelesinin tarihini sahiplenmek istiyorsanız Filistin'in yanında durmalı ve BDS (Boykot, Yatırımların Geri Çekilmesi, Yaptırımlar) hareketine destek vermelisiniz" şeklinde konuştu.

STOCKHOLM'DE YÜZLERCE KİŞİ FİLİSTİN'E DESTEK İÇİN İSRAİL BÜYÜKELÇİLİĞİNE YÜRÜDÜ

Saldırıları protesto etmek için İsveç'in başkenti Stockholm'deki Odenplan'da toplanan yüzlerce kişi, İsrail'in Stockholm Büyükelçiliğine yürüdü.

Saldırıların derhal durdurulması çağrısında bulunan göstericiler, "Özgür Filistin, Özgür Gazze", "Soykırımı durdurun", "İsrail'e boykot" yazılı pankartlar taşıdı.

"Gazze'de çocuklar öldürülüyor", "Filistin'e özgürlük" sloganları atan göstericiler, İsrail'in işlediği savaş suçlarına ABD'nin ortak olduğunu belirtti.

"GAZZE'DE YAŞANAN SOYKIRIM, İKİNCİ DÜNYA SAVAŞI'NDAN VE NAZİ SOYKIRIMINDAN BU YANA YAŞANAN EN KÖTÜ ŞEYDİR"

Gösteriye katılan aktivistlerden Uno Horm, İsveç hükümetinin İsrail'i desteklemeye devam etmesinin "trajik" olduğunu belirterek, "Gazze'de yaşanan soykırım, İkinci Dünya Savaşı'ndan ve Nazi soykırımından bu yana yaşanan en kötü şeydir." dedi.

İsveç'te medyanın Gazze'de yaşananları haberleştirmemesine de tepki gösteren Horm, medya ve hükümete rağmen İsveç halkının Filistin'in yanında olduğunu kaydetti.

Maya Veliz Wastberg, Gazze'de yaşananların "soykırım" olduğunu vurgulayarak, dünyanın buna rağmen sessiz kalmasına anlam veremediğini dile getirdi.

"DERİN BİR ÜZÜNTÜ İÇİNDEYİM"

Wastberg, "(İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu, Almanya'nın, (Adolf) Hitler'in 70 yıl önce kendi halkına aldığı korkunç kararların aynısı alıyor." ifadesini kullandı.

Titti Wastberg ise 1983'de İsrail'in boykot edilmesi için de protestolara katıldığını ifade ederek, "O dönemde anti semitik olmakla suçlandım ve bu devam ediyor. Derin bir üzüntü içindeyim çünkü son 40 yılda durum giderek daha da kötüleşti. Hissettiğim şey üzüntü ve öfke." şeklinde konuştu.