AA
ABD Başkanı Donald Trump'ın yeniden göreve gelmesinin ardından Avrupalı liderler, "Birlik içinde olalım" ve "Dik duralım" şeklinde mesajlar paylaştı.
Trump'ın yemin ederek ABD'nin 47. Başkanı olarak göreve başlamasından sonra Fransa, İspanya gibi Avrupa ülkelerindeki siyasetçiler, ABD'ye karşı birlik içinde güçlü durulması gerektiği yönünde açıklamalarda bulundu.
- FRANSA'DAN "DİK DURMALIYIZ" ÇAĞRISI
Fransa Başbakanı François Bayrou, AB ve Fransa'nın, Trump'ın politikaları karşısında hiçbir şey yapmaması durumunda ezileceklerini ifade etti.
Bayrou, "(Bu baskın politikalara karşı) Bir şey yapmazsak, baskı altına alınacağız, ezileceğiz, göz ardı edileceğiz. Bu karar, Fransızlar ve Avrupalılar olarak bize bağlı, çünkü Avrupa (Birliği) olmadan bunu yapmak imkansız." diye konuştu.
MACRON'DAN AKDENİZ UYARISICumhurbaşkanı Emmanuel Macron da Avrupa'yı "uyanmaya" davet ederek, ABD'ye olan bağlılığın azaltılması için savunma alanında daha fazla harcama yapılması gerektiğini aktardı.
Macron, "Amerikalı müttefikimiz yarın Akdeniz'deki savaş gemilerini çekerse Avrupa'da ne yapacağız? Peki ya savaş uçaklarını Atlantik'ten Pasifik'e çekerlerse?" sorularını yöneltti.
İspanya Başbakan Yardımcısı ve Çalışma ve Sosyal Ekonomi Bakanı Yolanda Diaz, ABD'li milyarder Elon Musk'ın Trump'ın yemin töreninde Nazi selamına benzetilen hareketinin ardından X sosyal medya platformunu kullanmayı bıraktığını söyledi.
Diaz, "Musk aylardır X'i siyasi amaçları doğrultusunda kullanıyor. X artık bir iletişim aracı ve sosyal ağ olmaktan çıktı. Algoritmasını kullanarak bazı fikirleri diğerlerinden üstün tutan ve bununla kamuoyunu etkileyen bir propaganda mekanizmasına dönüştü." dedi.
Trump'ın yemin töreninde tüm dünyanın Musk'ın Nazi selamını taklit ettiğine şahit olduğunu aktaran Diaz, "Bu çarpıcı görüntü aylardır düşündüğüm bir kararı almaya itti. Bundan sonra X sosyal medya platformunu kullanmayacağım." ifadelerini kullandı.
Sanchez, yemin ederek görevine başlayan Trump'ı ve seçimler sırasında ona en büyük desteği veren Tesla, Space X ve X şirketlerinin sahibi Musk'ı isim vermeden eleştirdi.
Tarihin, teknolojilerin tek başına refah yaratmadığını gösterdiğini kaydeden Sanchez, "Statükoyu güçlendirme, güçlülere daha fazla güç verme ve zenginleri daha zengin yapma eğilimindeler. Bu tehdit özellikle şu andaki boyutunda oldukça ciddidir." dedi.
Sanchez, "ABD'deki teknolojik kast sisteminin, Silikon Vadisi'nin, toplumsal tartışmaları kontrol etmek ve Batı genelinde hükümet eylemlerini kontrol etmek için sosyal ağlar üzerindeki mutlak gücünü kullanmaya çalıştığını" ifade etti.
Bunlara karşı isyan etmek ve alternatifler üretmek gerektiğini belirten Sanchez, "Bunu en kısa kelimelerle şu sözlerle açıklayacağım. Demokrasi bir avro değildir, bir kişi ya da bir tweet de değildir, bir oy kullanmadır. Dolayısıyla Avrupa'nın bu tehditle yüzleşmesi ve demokrasiyi savunması gerekiyor." diye konuştu.
Sanchez, yapay zeka ve sosyal medya ağlarında "tedbirlerden bazılarının gevşetilmesinden, finans ve siyasi gücün yoğunlaşmasından" şikayet ederek, "Milyonlarca insanı etkileyen mesajların sosyal ağlar üzerinden yayınlanabilmesinden endişe duyuyoruz." ifadelerini kullandı.
İspanya Başbakanı, yapay zeka kullanımının vatandaşların haklarına saygı göstermesi, demokratik devletin ilkelerine uyması, eşitsizliği azaltmaya ve insanlara hizmet etmesi gerektiğini kaydetti.
- ORBAN'DAN BRÜKSEL'İN ELE GEÇİRİLMESİ ÇAĞRISI
Macaristan Başbakanı Viktor Orban, Trump'ın başkanlığının Avrupa'da sağın güçlenmesini beraberinde getireceğini söyledi.
Orban, AB yönetiminin liberal politika ve yaklaşımları nedeniyle Avrupa'nın Çin, Rusya ve geleceğin kıtası olarak tanımladığı Afrika'dan uzaklaştırdığını, ekonomik gücün Batı'dan Asya'ya kaydığını ifade etti.
Trump'ın başkanlığıyla Brüksel'de güneşin bile farklı parlayacağını kaydeden Orban, "ABD'de yeni başkan, Brüksel'de geniş bir vatanseverler grubu. Büyük coşku. Saldırı başlayabilir. Brüksel'i ele geçirmeyi amaçlayan taarruzun ikinci aşamasını başlatıyorum." değerlendirmesinde bulundu.