AYŞENUR DÜLGER
Myanmar'ın Sagaing şehrinde dün yerin 10 kilometre derinliğinde yerel saatle 12.50 sıralarında 7.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremden yaklaşık 12 dakika sonra ise Sagaing'in 18 kilometre güneyinde 6.4 büyüklüğünde artçı sarsıntı yaşandı. Deprem Bangladeş, Hindistan, Laos, Tayland, Myanmar ve Çin'de hissedildi.
DEPREME CAMİDE YAKALANDILAR
Mynamar'ın Bago bölgesindeki Taungnoo kasabasında çöken camide 3 kişi; Mandalay kentinde çöken camide ise 10 kişi hayatını kaybetti. İki depremde 144 kişinin öldüğü, 730'dan fazla kişinin yaralandığı açıklandı. ABD Jeolojik Araştırmalar Kurumu, Myanmar'da binlerce kişinin ölmesinin muhtemel olduğunu belirtti.
TAYLAND ACİL DURUM İLAN ETTİ
Tayland'ın başkenti Bangkok'ta 17 milyondan fazla kişinin yaşadığı metropol bölgesinde alarm sistemleri devreye girdi. Tayland Başbakanı Paetongtarn Shinawatra, şehri acil durum bölgesi ilan etti. Hükümet 24 saat içinde daha fazla sarsıntı olabileceği konusunda uyarıda bulunarak, halkı yüksek binalardan uzak durmaya çağırdı.
GÖKDELEN İÇİNE DOĞRU ÇÖKTÜ
Sosyal medyadaki görüntülerde, Bangkok'ta devlet daireleri için inşa edilmekte olan 30 katlı gökdelenin çöküşü şehrin birçok noktasından görüldü. İçine doğru göçerek yıkılan gökdelen, geride dev bir toz bulutu bıraktı. Enkaz altında mahsur kalan 43 işçiden 3'ü öldü, 40'ı kurtarıldı.
AB: DESTEĞE HAZIRIZ
Avrupa Birliği, depremin ardından destek vermeye hazır olduklarını açıkladı.
Myanmar'ın başkenti Nepido'daki bir yolda çatlaklar oluştu.
Myanmar'ın Naypyitaw kentinde yıkılan binada kurtarma çalışması yapıldı.
6 BÖLGEDE OHAL
Myanmar'da Mandalay, Sagaing, Bago, Magway bölgeleri ile Shan eyaleti ve başkent Naypyidaw'da acil durum ilan edildiği duyuruldu.
Depremler, Çin'in Myanmar sınırındaki Yunnan ve Shaanxi eyaletlerinde hissedildi.
HAVUZLAR ŞELALE GİBİ TAŞTI
Gökdelenlerin tepesindeki havuzların taşarak gökdelenlerin tepesinden aktığı görüldü. Gökdelen, sanki bir şelale gibi suyu sokaklara döktü.
Sarsıntı yüksek binalarda güçlü şekilde hissedilirken, çok sayıda bina tahliye edildi. Vatandaşlar saatlerce sokakta bekledi.
UZMANLAR AKŞAM'A ANLATTI! İSTANBUL'UN GÖKDELENLERİ NE KADAR GÜVENİLİR?
Tayland'daki gökdelen yıkıntıları, "İstanbul'un gökdelenleri depreme hazır mı?" sorusunu akıllara getirdi. AKŞAM konuyu uzmanlara sordu.
Jeoloji Yüksek Mühendisi Tevfik Hoş: "Gökdelenler; jeoteknik araştırmalar, zemin etütleri ve statik hesaplamalarla yapılır. Hesaplamalar en az 7.5 büyüklüğündeki depremler için yapılır. Henüz yapılarımız bir sınava tabi olmadı. İstanbul'un zemin olarak en riskli bölgesi 1. dereceli bölgedir. Sahil hattındaki yüksek yapılar riskli."
Prof. Dr. Şükrü Ersoy: "İstanbul'daki 20 katı aşan binalar mühendislik açısından çok dikkatli yapıldı fakat henüz test edilmedi. Yapı zemine iyi tutturulmamışsa risk daha büyüktür. Kazıklı sistem gibi yöntemler kullanılmalı."