Savaşın başladığı 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna'ya silah yığınağı yapan Batılı ülkeler, Patriot hava savunma sistemlerinin ardından tank sevkiyatı kararı da almıştı. Avrupa'nın Ukrayna ve kendisi için yeterli mühimmat üretmekte zorlanmasıyla birlikte, başka silah kaynakları arayışına girildi.
NATO'DAN YARDIM ÇAĞRISI
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg bu hafta Güney Kore ve Japonya'ya seyahati sırasında Avrupa ülkelerinin oluşturduğu örneğe işaret ederek Ukrayna için daha fazla askeri destek çağrısı yaptı. Stoltenberg, Seul'da yaptığı açıklamada "Ukrayna'nın vahşi şekilde işgal edilmesinin ardından Avrupa ülkeleri politika değiştirdi. Otokrasi istemiyorsanız o zaman silaha ihtiyaçları var. Gerçek bu" dedi.
DOLAYLI YOLLARDAN DESTEK
Güney Kore şimdiye kadar Ukrayna'nın savaşını yalnızca dolaylı yollardan destekledi. Seul hükümeti silah bağışı yerine, Ukrayna ordusuna silah sağlayan ülkelere Güney Kore yapımı silahların satışını onayladı. Polonya geçen yıl aralarında tank, havan topu ve mühimmatın bulunduğu 5 milyar 800 milyon dolarlık Güney Kore silahını satın almayı onayladı. Güney Kore ve Japonya, Ukrayna'ya zaten kurşun geçirmeyen yelek ve kask gibi ölümcül olmayan askeri ekipmanlar gönderdi.
G.KORE'DEN OLUMLU MESAJ
Seul'un Ukrayna'ya silah ihraç etmeyi düşünüp düşünmediği sorulduğunda Güney Kore Savunma Bakanı Lee Jong-sup, Stoltenberg ile krizin çözülmesinde uluslararası çabaların gerekliliği konusunda ortak duyguları paylaştığını belirtti. Cumhurbaşkanı Yoon Suk Yeol de, "Ukrayna halkına yardım için uluslararası toplumla işbirliğinde olası bir rol üstlenmekten" söz etti, ayrıntı vermedi.
JAPONYA'DA SİLAH İHRACATI ZOR
Japonya'nın Ukrayna'ya silah gönderme olasılığı ise daha düşük. Tokyo, pasifist yaklaşımını kademeli olarak hafifletse de silah ihracatına yasal kısıtlamaları Güney Kore'ninkinden daha katı. Bu engellere rağmen Japonya, Ukrayna'nın önde gelen destekçilerinden oldu. Rusya'ya karşı Batı yaptırımlarına hızla katı- lan Japonya, Ukrayna ve komşularına bir milyar doların üzerinden mali ve insa- ni yardım gönderdi, ölümcül olmayan askeri ekipman bile sağladı. Ukrayna'daki savaş devam ettikçe ve Batılı ülkelerin mühimmatı azaldıkça Güney Kore ve Japonya, Ukrayna'ya silah göndermek için daha fazla baskı altında kalabilir.