Astana'da tarihi zirve! ‘Türk Devri' başlıyor

Türk Devletleri Teşkilatı, bugün Kazakistan'da “Türk Devri” temasıyla ilk kez toplanacak. Başkan Erdoğan'ın katılacağı zirvede, Gazze'deki saldırılar karşısında teşkilatın ortak pozisyonu tüm dünyaya ilan edilecek.

Türk Devletleri Teşkilatına (TDT) üye ve gözlemci ülke liderleri "Türk Devri" sloganıyla bugün Kazakistan'ın başkenti Astana'da 10. kez bir araya gelecek. Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev'in ev sahipliğinde "Türk Devri" sloganıyla gerçekleşecek zirveye, Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ve Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev katılacak. TDT'de gözlemci ülke Türkmenistan'ın Halk Maslahatı Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban zirvede yer alacak.

TEŞKİLAT GÜÇLENECEK

Zirveyle, teşkilatın yoğun gündeminin tartışılacağı, liderlerin bir dizi önemli konuda kararlar alacağı, ekonomi, ticaret, ulaştırma ve gümrük alanlarındaki TDT projelerine ilişkin çeşitli anlaşmaları ve resmi belgeleri karara bağlayacakları üst düzey bir platform oluşturulması hedefleniyor. Liderler ayrıca, üye devletler ve gözlemciler arasında çeşitli alanlardaki çok taraflı işbirliği'nin kilit konularını ele alarak, bölge ve ötesindeki siyasi ve ekonomik gelişmeler hakkında da görüş alışverişinde bulunacak. Teşkilatın Dönem Başkanlığı'nın Özbekistan'dan Kazakistan'a geçeceği zirve kapsamında Astana Senedi'ni ve Astana Zirve Bildirisi imzalanacak.

SAVUNMADA İŞBİRLİĞİ

TDT Genel Sekreter Yardımcısı Ömer Kocaman, zirveye ilişkin açıklamalarda bulundu. Ömer Kocaman, zirvenin 'Türk Devri' sloganına dikkat çekerek, "Zirvede Türk dünyasının entegrasyonuna yönelik önemli çalışmalara adım atacağız" dedi. Mevcut uluslararası konjonktürün Türk dünyasındaki işbirliğini derinleştirmeye ittiğini söyleyen Kocaman, "Artık içişleri, güvenlik ve savunma gibi işbirliği alanlarında üye devletlerimiz arasındaki işbirlikleri gelişecek. Özellikle güvenlik alanında işbirliğimizi derinleştirmek, savunma sanayii işbirliğimizi geliştirmek ihtiyacını hissediyoruz" dedi.

DÜNYAYA GAZZE MESAJI

Türk devletleri, Gazze'de insani ateşkesin sağlanmasına yönelik dünyaya önemli mesajlar verecek. Çatışmaların yayılmasının önlenmesi için atılabilecek adımlar, zirvenin ana gündem maddesi olacak. Kocaman, liderlerin İsrail-Filistin çatışması başta olmak üzere mevcut bölgesel ve uluslararası gündemi de ele alacaklarını belirterek, "Zirvede kabul edilecek Astana Bildirisi'nde, TDT üyelerince Gazze'deki vahşetin şiddetli şekilde kınandığına dair bir madde var. Bu madde vasıtasıyla Türk Devletleri Teşkilatı, ortak pozisyonlarını dünyaya ilan edecek" ifadesini kullandı.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Macaristan Başbakanı Viktor Orban (solda) ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov ile Astana'da bir araya geldi.