Astana’da işlem tamam 

Suriye konulu Astana görüşmelerinin beşinci turu dün geçekleştirildi. Tüm tarafların eksiksiz olarak katıldığı görüşmelerde üzerinde mutabakata varılan çatışmasızlık bölgeleri ele alınıyor. 

Osman Nuri CERİT / ANKARA 

Suriye'de kalıcı çözüm ve bölgenin terör unsurlarından temizlenmesi için sahada ve masada aktif rol üstlenen Türkiye'nin, "non stop" gayretleri sürüyor. Astana Zirvesi'nin 5'incisi dün toplandı. 

SIRADA CENEVRE VAR 

Bugün de devam edecek olan zirvede, "çatışmasız bölgeler" uygulamasının sınırlarının genişletilmesi, Türkiye ile Rusya'nın "güvenli bölge" kapsamında İdlib'de kurmayı planladığı ortak üs projesi ve Suriye'deki bütün terör unsurlarıyla mücadele konularında kararlar alınması bekleniyor. Astana'nın ardından ikinci önemli toplantı ise 10 Temmuz'da Cenevre'de gerçekleştirilecek. Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Mistura’nın başkanlık edeceği Cenevre görüşmelerinde, Astana Zirvesi'nden çıkacak kararların olgunlaştırılması planlanıyor. 

Rakka’da tarihi duvarlar aşıldı 

DEAŞ’ın başkent ilan ettiği Rakka’nın terör örgütünün elinden geri alınması için başlatılan operasyonda önemli bir gelişme yaşandı. ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin kentin tarihi Refika Duvarı’nda 25 metre büyüklüğünde delikler açtığı ve Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) bu sayede Rakka’nın eski kent bölümüne girdiği açıklandı. ABD Başkanı Trump’ın DEAŞ ile Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, gelişmeyi ‘şehrin özgürleştirilmesi için bir dönüm noktası’ olarak tanımladı. 

Cerablus’a 44 bin Suriyeli geri döndü 

Fırat Kalkanı Harekatı kapsamında terör örgütü DEAŞ'tan temizlenen Halep'in Cerablus kentine dönen Suriyeli sığınmacı sayısı 44 bini aştı. Bölgeye dönüşler sürüyor. Gaziantep Valiliğince Karkamış İlçesi'nde kayıt işlemleri yapılan Suriyeliler, Göç İdaresi İl Müdürlüğü ekiplerinin nezaretinde ülkelerine dönüyor.

Türkiye’ye 3 milyar euro daha vermeliyiz 

Gelecek yıl mülteci anlaşmasının yenilenmesini öneren AB Komisyonu‘nun bütçeden sorumlu üyesi Öttinger, Türkiye’ye 3 milyar daha ek ödeme yapılması gerektiğini söyledi. Öttinger, "Türkiye ile ek bir anlaşma imzalanması taraftarıyım. Bu, insan kaçakçılarının mültecileri kaçırmalarına şans tanımamak adına elzem" şeklinde konuştu.

Rejim güvenli bölgeyi vurdu 

Beşşar Esed rejimi, Astana görüşmelerinin sürdüğü sırada, "çatışmasızlık bölgeleri" içinde yer alan Duma'ya hava saldırısı yaptı. Sivil savunma yetkilileri saldırıda bir çocuk ile bir kadının yaşamını yitirdiğini belirtti.