Askeri teknoloji geliştirdiler: Çin süngere benzetip alay etti

Çin, Tayvan'ın kısa süre önce ilk Yerli Savunma Denizaltısını (IDS) tanıtmasını 'akıntıyı durdurmaya çalışan bir süpürgeye' benzeterek alayla karşıladı.

Aksam.com.tr

Çin'in küçümseyici tutumuna rağmen, denizaltı karşıtı savaşın Halk Kurtuluş Ordusu Donanması'nın bilinen bir zayıflığı olduğu göz önüne alındığında, bu denizaltılar Çin ordusu için önemli zorluklar yaratabilir.

Tayvan'ın Yerli Savunma Denizaltısı Programı

Aksam.com.tr'nin ANI'den çevirdiği habere göre, Tayvan 28 Eylül'de Hai Kun sınıfının ilk denizaltısını tanıttı. Kaohsiung'daki yerel bir tersanede önemli ölçüde dış yardımla inşa edilen 70 metre uzunluğundaki bu dizel-elektrikli denizaltı, Tayvan'ın işgalini veya ablukasını önleme stratejisinin kilit bir parçası olarak lanse ediliyor. Savunma kaynaklarının tahsisine ilişkin eleştirilere rağmen yetkililer IDS programının Tayvan'ın savunması için elzem olduğunu savunuyor.

Potansiyel Çin askeri tehditlerine karşı koymak için bu denizaltılardan sekiz adede kadar inşa edilmesi planlanmaktadır. Hai Kun daha iyi manevra kabiliyeti için X şeklinde dümenlerle donatılmıştır. Gelecekteki çatışmalarda Tayvan denizaltıları potansiyel olarak Çin savaş gemilerini torpilleyebilir, limanları abluka altına alabilir, deniz taşımacılığını aksatabilir ve kıyıdaki askeri tesislere karşı seyir füzeleri fırlatabilir.


Tayvan Boğazı'nın Önemi

Çin ve Tayvan'ı birbirinden ayıran Tayvan Boğazı, bölgenin savunma stratejisinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Bu su yolu Birinci Ada Zinciri'nin kritik bir halkasıdır. Tayvan'ın düşmesi halinde bu zincir tehlikeye girecek ve potansiyel olarak Çin'in Pasifik Okyanusu'na denizaltı ve savaş gemileri göndermesine olanak sağlayacaktır.

Tayvan'ın yeni bir denizaltı filosuna yatırım yapmasına karşı önemli askeri argümanlara rağmen, dizel-elektrikli denizaltıların çok daha büyük ve daha yetenekli filoları onlara karşı koymak için büyük çaba harcamaya zorlayabileceği açıktır. Sadece bu gerçek bile Pekin'in Tayvan'a karşı askeri bir harekâta girişmeyi düşünmesi halinde Tayvan'ın IDS programını önemli bir caydırıcı unsur haline getirebilir.

Çin'in Tepkisi ve Potansiyel Tehditler

Çin, Tayvan'ın yeni denizaltısını küçümseyerek bu gemiyi savaş arabasını durdurmaya çalışan bir peygamberdevesine benzetti. Ancak bu, Tayvan denizaltılarının Çin ordusu için oluşturabileceği potansiyel tehdidi küçümseme girişimi olarak görülebilir. Askeri bir çatışma durumunda Tayvan denizaltıları Çin savaş gemilerini torpilleyerek Çin'in olası bir işgalini çok daha zor hale getirebilir.

Çin'in Pasifik Okyanusu'na erişimi Japonya, Tayvan ve Filipinler'i içeren Birinci Ada Zinciri ile sınırlıdır. Deniz kuvvetlerinin daha geniş bir okyanusa erişim sağlamak için bu stratejik noktalardan geçmesi gerekecektir. Dolayısıyla Tayvan'ın yeni denizaltı filosu, denizaltılarını bu stratejik noktalarda konuşlandırarak Çin'in askeri güç projeksiyonunu sınırlamaya yardımcı olabilir.