Aşırı sağcılara polis kalkanı! Mescid-i Aksa'da yine provokasyon

Aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler, İsrail güçlerinin korumasında işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna baskın düzenledi. İsrail polisi de sabah namazını kılmak için gelen Filistinli gençlere müdahale etti.

AA

İsrail güçleri, işgal altındaki Kudüs'teki Müslümanlara müdahale etmeyi sürdürüyor. Aşırı sağcı Yahudi yerleşimciler, İsrail güçlerinin korumasında işgal altındaki Doğu Kudüs'te bulunan Mescid-i Aksa'nın avlusuna baskın düzenledi.

COPLARLA SALDIRDILAR

İsrail polisi, sabah namazı için Mescid-i Aksa'ya gelmeye çalışan Filistinli gençlere müdahale ederek, girişlerine izin vermedi. Polis, çok sayıda Filistinli gence copla müdahale ederek, Mescid-i Aksa'nın kapılarına yaklaşmalarını engelledi. İsrail polisinin gruba müdahalesinin ardından arbede yaşandığı görüldü. İçeri alınmayan Filistinli gençler, Mescid-i Aksa çevresinde sabah namazını kıldı.

TÜRK GENÇ İMAMLIK YAPTI

Cemaate Türkiye'den giden Cerrahpaşa Tıp Fakültesi öğrencisi Muhammed Selman Güçlü (21) imamlık yaptı. Güçlü, "Bugün Yahudiler, hakları olmayacak şekilde, Müslümanlardan izin almadan, (Aksa'nın içinde) yürüyüşler yapıyor, gösteriler yapıyorlar. Müslümanların haklarını, Müslümanların mescidini izinsiz kullanıyorlar. Elhamdülillah az önce bana da burada namaz kıldırmak nasip oldu. Bu duyguyu nasıl tarif etsem bilemiyorum. Burada apayrı duygular yaşanıyor."

HAMURSUZ BAYRAMI ÇAĞRISI

İsrailli yerleşimcilerin Hamursuz Bayramı dolayısıyla güvenlik önlemlerinin artırıldığı bölgede, çok sayıda İsrailli yerleşimci 5 Nisan'da başlayan ve 13 Nisan'a kadar sürecek olan Hamursuz Bayramı süresince Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlenmesi çağrısında bulunmuştu.

LAPİD'DEN BEN-GVİR'E SERT SÖZLER: TEK İSTEĞİ ORTA DOĞU'YU ATEŞE VERMEK

İsrail'de aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir, tepkilerin odağına oturdu. İsrail eski Başbakanı ve muhalefet lideri Yair Lapid, Filistin karşıtlığıyla bilinen Ben-Gvir'i hedef aldı.

SORUMSUZCA DAVRANIŞ

İsrail Radyosu'na konuşan Lapid, polisin, Aksa'da itikaf halindekilere yönelik şiddetini, "hükümetin sorumsuzluğuna" bağladı. "Bura, İsrail devletindeki en aşırılık yanlısı kişinin sorumluluğuna bırakılırsa, olacağı bu" dedi.

"TİKTOK PALYAÇOSU"

Eski Başbakan Lapid, İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir için "TikTok palyaçosunun tek isteği Orta Doğu'yu ateşe vermek" ifadesini kullandı.

"TEL AVİV'İN NAZİLERİ SAVAŞA HAZIRLANIYOR"

İsrail eski savunma bakanı Moshe Ya'alon, katıldığı bir televizyon programında çok konuşulacak sözler söyledi. Başbakan Binyamin Netanyahu'nun koalisyon ortakları Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ve Maliye Bakanı Bezalel Smotrich'in radikal hahamları takip ettiklerini ve Nazi Almanyası lideri Adolf Hitler tarzı ayrımcı bir ideolojiye sahip olduklarını ifade etti. İsrail'deki ırkçı bakanların ideolojilerinin Yahudi ırkının mutlak üstünlüğüne dayandığını ifade eden Ya'alon, bu kişilerin Hitler'in Nazi ideolojisini "tersten uygulama" hedefinde olduklarını söyledi. Ya'alon, İsrail'in ırkçı bakanlarının, Dov Lior isimli radikal bir hahama bağlı olduklarını ve hem Filistin tarafında hem İsrail tarafında kışkırtıcı eylemlere imza atarak dini referanslara dayanan "nihai savaş"a hazırlandıklarını söyledi.

TİMES MEYDANI'NDA İSRAİL PROTESTOSU

İsrail'in Mescid-i Aksa'ya ve Filistinlilere saldırıları, ABD'de yankılandı. New York'un ünlü Times Meydanı'nda bir araya gelenler, İsrail güçlerini protesto etti. Amerika'daki farklı Müslüman sivil toplum örgütleri tarafından düzenlenen protestoda üzerinde Mescid-i Aksa'nın fotoğrafları bulunan Filistin bayrakları açıldı. Göstericiler, "Filistin'i özgürleştireceğiz", "Kudüs Filistin'in başkentidir", "İsrail'i acilen silahsızlandırın", "Ellerinizi Mescid-i Aksa'dan çekin", "İşgale son" mesajları içeren pankartlar taşıdı.