Aşılar hayat kurtarıyor

İsrail'de elde edilen veriler, Pfizer/BioNTech aşısının tüm yaş gruplarında koronavirüsü yüzde 94 oranında önlediğini ortaya koydu. Rusya'nın EpiVakKorona aşısı ise tüm mutasyonlara karşı koruma sağlıyor.

İsrail'in devam eden aşı programı üzerinden elde edilen geniş kapsamlı veriler, Pfizer BioNTech aşısının semptomatik vakaları tüm yaş gruplarında yüzde 94 oranında önlediğini ortaya koydu. Araştırma, ülkenin ücretsiz sağlık sistemindeki, hizmet sağlayıcı 4 kurumun en büyüğü olan Clalit tarafından gerçekleştirildi. Buna göre, aşı olan ve olmayan 600 bin kişilik iki ayrı grup arasında yapılan araştırmada, aşılanan grupta yüzde 94 daha az enfeksiyon görüldü.

RUSYA'DAN GARANTİ

Rusya İnsan Sağlığı ve Tüketiciyi Koruma Kurumu, Vektor Bilim Merkezi tarafından geliştirilen ülkenin ikinci aşısı EpiVakKorona'nın Kovid-19'un tüm mutasyonlarına karşı etkili olduğunu belirtti. Açıklamada "Yeni koronavirüs türlerine (İngiltere, Güney Afrika, Brezilya) özgü mutasyonlar peptid aşısı için seçilen epitopları etkilemiyor. Aşıdaki peptitler oldukça koruyucu" ifadesine yer verildi. Vektor Biyoteknoloji Araştırmaları Merkezi, aşının etkinliğini etkileyebilecek tüm mutasyonları sürekli takip ediyor.

Prof. Uğur Şahin ve Özlem Türeci'nin bulduğu BioNTech aşısının hastalığın ağır geçirilmesi noktasında yüzde 100 önleyici olduğu da tespit edildi. Ülkelerin çoğunda toplu aşılamalar devam ediyor.