Aşı pasaportu için Sinovac onayı şart

Schengen'i fiilen askıya aldılar. AB aşı pasaportunu tartışırken, üye ülkeler arasında kriz çıktı. Yeni dalga endişesiyle serbest dolaşımı kısıtlayan 6 ülkeye AB Komisyonu'ndan tepki geldi.

Yunanistan ve İspanya, 2021 yazında tüm turisti çekmek ve Çin aşısı yaptıran Türkiye'yi "Aşı pasaportu"na almamak için tuzak kurarken, AB Komisyonu "Aşı Pasaportu Yasası" hazırlığına girdi. Komisyon, bu ay içinde üyelere yasa tasarısını sunmaya hazırlanırken tüm karşı çıkmalara rağmen bazı birlik ülkeleri, salgın tedbirleri kapsamında Avrupa'daki sınırları kaldıran Schengen uygulamasını "fiilen askıya" aldı.

6 ÜLKEYE MUTANT AYARI

Kovid-19'un mutasyona uğramasıyla salgında yeni dalga endişesi taşıyan Almanya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, İsveç ve Macaristan gibi ülkeler AB'nin ruhuna aykırı şekilde serbest dolaşımı kısıtladı. Bazı sınır bölgelerinde polis kontrolleri yapılırken bazı yerlerde geçişlere izin verilmiyor. AB Komisyonu ise bu ülkelere geçen hafta mektup göndererek serbest dolaşımın engellenmemesi çağrısında bulundu.

SİNOVAC AVRUPA'DA ONAYLANMALI

DSÖ Avrupa Teknik Uzman Grubu üyesi Prof. Dr. Nur Baran Aksakal, Türkiye'nin dijital aşı platformuna dahil olabilmesi için Sinovac aşısısının Avrupa İlaç Ajansı'na başvurup onay alması gerektiğini kaydetti. Aksakal "Türk vatandaşlarının yurtdışına gidiş- dönüşü ile ilgili düzenlemeleri yapabilmesi için bu adımın bir an önce atılması gerekiyor. Bu üç ay çok kritik" dedi.

Prof. Aksakal, "AB'nin bu tavrı gizli bir yaptırım olarak arkada duruyor" dedi.

ÇİN'DEN YEŞİL IŞIK İLK ADIM İZLANDA'DAN

Kısıtlamaların büyük oranda devam ettiği Çin'den aşı pasaportuna yeşil ışık geldi. Ülkede aşı olanlar için ayrı bir pasaport düzenlenmesi önerildi. Öneri, cuma günü başlayacak Çin Halk Kongresi toplantılarında gündeme gelecek. Avrupa'da da ilk adımı atan ülke İzlanda oldu. İzlanda yönetimi aşı olduklarına dair sertifikası olanların serbestçe seyahat etmesine izin verdi. Danimarka ve İsveç de yazdan önce aşı pasaportlarını hayata geçireceklerini duyurdu.

AŞILAMAYLA ÖLÜMLER AZALDI

İspanya'da aşılamanın başlamasıyla bakımevlerindeki Kovid-19 vakası sayısı yüzde 95 azaldı. 18-24 Ocak haftasında 4 bin 895 vaka tespitinin yapıldığı bakımevlerinde bu sayının 15-21 Şubat'ta 243'e kadar düştüğü belirtildi.

TEKSAS NORMALLEŞTİ

Salgının merkezi konumundaki ABD'de Teksas eyaleti için tüm tedbirler kaldırıldı. Vaka ve ölüm sayılarına rağmen valinin yaptığı açıklamaya göre eyaletteki, maske zorunluluğu da dahil, tüm kısıtlamalar gelecek haftadan itibaren kaldırılıyor. Teksas'ta bugüne kadar koronavirüs kaynaklı 43 binden fazla ölüm kaydedildi.