Armita'nın şüpheli sonu

İran'da metroda komaya giren 16 yaşındaki Armita Geravand, 28 gün sonra yaşamını yitirdi. Muhalifler, kızın başörtüsü takmadığı için ahlak polislerince dövüldüğünü öne sürerken; ailesi ise Armita'nın tansiyonu düşünce bayılıp başını çarptığını savunuyor.

AA

İran'ın başkenti Tahran'da 1 Ekim sabahı Armita Geravand (16), bindiği metroda komaya girdi; beyninde darbeye bağlı hasar oluştu. Yoğun bakımdaki kızın geçen hafta beyin ölümü gerçekleşti; dün de hayatını kaybetti. Ülkedeki muhalif gruplar, Armita'nın başörtüsü takmadığı için ahlak polisi tarafından darp edildiğini öne sürdü.

ABD, İngiltere ve Almanya gibi batı ülkelerindeki medya organları da haberi bu şekilde duyurdu; "İran'da yeni Mahsa Amini" başlıkları atıldı. Armita'nın babası Ahmed Geravend, olayın bir kaza olduğunu söyledi. Anne Şehin Ahmedi Geravend de "Kızım, Şuheda Metrosu'ndan okula gitmek için arkadaşlarıyla randevulaşmış, tren istasyonuna girdikten sonra tansiyonu düşmüş ve bu sırada dengesini kaybederek kafasını vagonun kenarına çarpmış. Tüm görüntüleri inceledik" dedi. Tahran hükümeti de olayın bu şekilde yaşandığını savunuyor.

Bilinci kapanan Armita Geravand trenden böyle çıkarılmıştı.

VAGON İÇİNDEN GÖRÜNTÜ YOK

İran resmi haber ajansı IRNA, güvenlik kamerası kayıtlarını yayınladı. Armita'nın başörtüsü olmadan metroya bindiği, kısa süre sonra baygın halde dışarı taşındığı görüldü. Ancak trenin içinden herhangi bir görüntüye ulaşılamadı.

AMİNİ İÇİN 500'DEN FAZLA ÖLÜM

Geravand'ın yaşadıkları geçen yıl başörtüsü takmadığı için ahlak polislerince dövülen Mahsa Amini'nin hikayesine benziyor. 3 gün komadan kaldıktan sonra hayatını kaybeden Amini için ülkede protestolar düzenlenmiş; İran çıkan olaylarda 200 kişinin öldüğünü duyurmuştu. Norveç merkezli İran İnsan Hakları Örgütüne göre ise 70'i güvenlik görevlisi toplam 537 kişi hayatını kaybetti.