Apple'a Çin şoku: Birkaç günde 200 milyar dolar kaybetti

Apple, ABD ve Çin arasındaki gerilimin arttığı birkaç gün içinde piyasa değerinde yaklaşık 200 milyar dolar kaybetti ve bu hafta birçok medya kuruluşu iPhone üreticisinin Pekin tarafından seçildiğini bildirdi.

Aksam.com.tr

Aksam.com.tr'nin Wall Street Journal'dan çevirdiği habere göre, Apple hisseleri Perşembe günü %3 düştü ve Pekin tarafından dikte edilen Çinli devlet çalışanlarına yönelik iPhone yasağı haberleri üzerine haftalık %5'ten fazla değer kaybetti.

Yasak ilk olarak Wall Street Journal tarafından haberleştirildi ve ismi açıklanmayan kaynaklara dayandırılan haberde Çin'in merkezi devlet kurumlarındaki yetkililere iPhone ya da diğer yabancı markalı telefonları kullanmamalarını emrettiği belirtildi.

Financial Times, bir nükleer teknoloji şirketi ve bir hastane de dahil olmak üzere devlet kurumları ve devlete ait şirketlerden altı isimsiz kaynağa atıfta bulunarak, Apple telefonlarını kullanmayı bırakmalarının söylendiğini belirtti. Söz konusu kaynaklar, yasağın iş için iPhone kullanımına yönelik daha önceki kısıtlamaları genişlettiğini söyledi.

Birleşik Krallık'ta faaliyet gösteren yatırım platformu Interactive Investor'ın yatırım müdürü Victoria Scholar, "Pekin, ABD teknolojisine olan bağımlılığını azaltmak istiyor, ancak bu (yasak) Apple'ın en büyük uluslararası pazarı olan ve gelirlerinin yaklaşık %20'sini oluşturan Çin için önemli bir engel teşkil ediyor" dedi.