AP'den tarihi itiraf: FETÖ'yü bilmiyorduk

Başbakan Yıldırım, AP Başkanı Schulz ile birlikte basın toplantısı düzenledi. AP Başkanı Schulz yaptığı açıklamada ''Gülen hareketini ve asker içindeki darbeci kanadı bilmiyorduk; gerekli tepkiyi veremedik'' dedi.

1

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Martin Schulz ile Çankaya Köşkü’nde görüştü. Görüşme sonrası iki isim ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda ilk konuşan Schulz, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili itiraft bulunarak, "Sayın Yıldırım, bu devlet darbesi yapmak isteyen asker içerisindeki bir kanattan bahsetti. Sayın Yıldırım'a teşekkür ediyorum, bu konuyu bilmiyorduk ve gerekli tepkiyi zamanında veremedik" dedi.


Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

 

Bundan sonraki yol haritasını yol haritasını Türk Milleti görmek istiyor. Bu konuda 64. hükümet döneminde başlatılan Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisiyle ilgili yerine gelmeyen hususlar konusunda görüş alışverişinde bulunduk. Bunlar içinde şu anda aşılamamış gibi gözüken Terörle Mücadele Yasası var. Türkiye terörün her türlüsüyle amansız bir mücadele vermektedir. PKK, PYD, DEAŞ, YPG ve diğer terör örgütleri. Bu sadece Türk halkının güvenliği için değil aynı zamanda bütün Avrupa'nıng üvenliğiyle ilgili olduğunu bilinmesini isterim. Bu kritik dönemde, içinde bulunduğumuz şartlarda, terörle mücadeleyle ilgili yaşada bir gevşeme yapma, iyileştirme yapmak asla ve asla bizim terörle mücadele konusunda bir katkı sağlamayacağı gibi bu tehdidin daha da büyüyeceği aşikardır. Bu konunun bir kez daha yeni gelişen şartlar altında ele alınmasını ve başka bir çözüm yolunun bulunmasının elzem olduğunu ifade ettik. Bunun dışındaki konularda Avrupa ile yolculuğumuzda Türkiye bakımından herhangi bir kafa karışıklığımız olmadığını ancak zaman zaman Avrupa'daki yetkililerin açıklamalarıyla Türk kamuoyunda bazı hoşnutsuzluklar geldiğini ifade ettim. Bundan sonraki süreçte daha doğrudan, aracısız görüşüp sorunları daha gerçekçi bir düzlemde ele almanın bundan sonraki yolculuğumuza ciddi bir katkısı olacağı konusunda fikir birliğine vardık. 15 Temmuz darbe girişimine sebep olan FETÖ hakikaten ilk bakışta anlaması zor bir örgüttür.

 Çünkü örgüt kapalı bir örgüttür, saydam değildir dolayısıyla faaliyetlerini ne kadar takip etseniz bile tehlikenin boyutunu anlamanız mümkün olmuyor. Bunu 15 Temmuz gecesi yaşadığımız somut olaylarla ortaya çıktığını sayın Shultz'a anlattım. Nasıl Genelkurmay Başkanı'nın yıllarca yanında taşıdığı insanlar tarafından etkisiz hale getirildiği ve buna benzer birçok örnekler var. Bu örgüt küresel bir tehdittir. 160 ülkede küresel faaliyetleri vardır. Türkiye bu tehdidi görmüş ve açık mücadelesini 15 Temmuz'da vermiş Türk halkı 241 şehit 2 bin 194 yaralı gaziyle bu darbe girişimini etkisiz hale getirmiş, darbecilere darbe yapmayı başarmıştır. Bu yüzden 79 milyon kahraman milletimize bir kez daha şükranlarımızı sunuyor, şehitlerimize rahmet, gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Türkiye son yıllarda hiç ama hiç kimsenin hesap edemediği büyük bir tehlikeyi kendine has bir yöntemle bertaraf etmeyi başarmıştır. Burada en büyük pay şüphesiz milletime aşık olan ve milletimin emrinde olan Cumhurbaşkanımızdır, onun kararlılığıdır, dirayetidir. Onun çağrısıyla sokakları dolduran vatandaşlarımızdır, milletimizdir. Bu konuda milletin verdiği emaneti asla yere düşürmeyeceğini kararlılıkla ifade eden 65. Hükümet'tir. Bütün bunlar sonucunda çok büyük alçakça bir darbe girişimi bertaraf edilmiş ve Türkiye'nin geleceği kurtarılmıştır. AB-Türkiye ilişkilerinin daha gerçekçi, yapıcı bir anlayış içerisinde sürdürülmesi konusunda tam bir anlayış birliği mevcuttur. Bundan böyle konularımızı aracısız, tefecisiz doğrudan görüşerek iki topluluk AB ve Türkiye'nin beklentilerini ortak beklentilerini, ortak geleceğini kapsayacak şekilde çözüme bağlayacak en önemli hedeflerimiz arasında olacaktır. Bu arada Suriye, Irak'ta yaşanan iç savaştan dolayı büyük bir sorun haline gelen mülteciler konusunu kapsamlı bir şekilde görüştük. Bu konuda bütün Avrupa'ya bir tehdit haline gelmemesi için atılacak adımlar konusuna değindik. Gerek NATO, gerek AB üyeliği yolunda gerek ekonomik ve ticari ilişkiler bakımından tarihsel bir geçmişi olan Türkiye-AB ilişkileri eminim ki burada bir milattır ve daha gerçekçi bir şekilde ilerlemeye devam edecektir. Ben tekrar sayın Shultz'a dayanışma ziyareti için Türk halkı adına teşekkür ediyorum. Kendisine tekrar hoşgeldiniz diyorum. 

AP Başkanı Martin Schulz'un açıklamalarından öne çıkanlar;

"15 TEMMUZ SONRASI GEREKLİ TEPKİYİ VEREMEDİK"

15 Temmuz'da tüm bir ülkeye yapılan saldırıyı izledik. Seçilmiş Cumhurbşakanı'nın çağrısına halk kulak verdi. 15 Temmuz sonrası AB'den yeterince destek gelmediğine yönelik eleştirileri dinledim, gerekli tepkiyi veremedik. Bilmediğimiz koonuları öğrenme şansımız oldu.

"VİZE SERBESTİSİ..."

 Son derece çirkin şekilde saldırılara maruz kalan bir ülke Türkiye. Türkiye bize güvenliğiyle ilgili soru sormakta haklı. Son derece çirkin bir terörle karşı karşıya olan bir ülkeden söz ediyoruz.Geçtiğimiz günlerde Gaziantep ve daha önce yapılan saldırılara bakıldığında Türkiye'de hayatını kaybedenlerin aileleriyle dayanışma içinde olduğumuzu aktarmak istiyorum. Kapsamlı sorunlar listesi konusunda konuştuk.   AB'ye katılım süreci ve vize serbestisini de konuştuk. Parlamentoda henüz bu konu gündeme alınmadı. Terörle mücadelede değişiklik olmazsa elimiz kolumuz bağlı.