AP'de ‘aşırı sağ' korkusu

Avrupa Parlamentosu'nun 720 üyesini belirlemek için yapılan seçimlerde sandıklar bu akşam kapanacak. Irkçı partilerin sandalye sayısını artırmasının, AB politikalarında ciddi sorun yaratmasından endişe ediliyor.

370 milyon Avrupalı, Avrupa Parlamentosu'nda (AP) 5 yıl boyunca görev yapacak isimleri belirlemek üzere sandığa gitti. Bugün sandıkların kapanmasıyla sonuçların gece yarısı gelmesi bekleniyor. İklimden bankacılığa 27 üye devleti ilgilendiren her düzenleme ve Ukrayna'ya silah yardımları gibi kritik konularda AP'nin onayı gerekiyor. Ancak aşırı sağın yükselişi, AB politikalarında da endişe oluşturuyor. Fransa'da Ulusal Cephe, İtalya'da İtalya'nın Kardeşleri, Hollanda'da Özgürlük Partisi, Belçika'da Flaman Menfaati ve Avusturya'da Özgürlük Partisi'nin, oylarını arttırarak Brüksel'deki temsiliyetlerini arttırması bekleniyor. Anketlerde, liberaller ve yeşillerin sandalye kaybedeceğini öngören uzmanlar, bu eğilimlerin gelecekte aşırı sağa doğru dönebileceğine işaret ediyor. İtalya Başbakanı Giorgia Meloni, AP içinde sağ partileri tek çatı altında birleştirmeyi umduğunu söylemişti, ancak başta Rusya olmak üzere birçok konuda bu partiler arasında anlaşmazlıklar bulunuyor.

TÜRKLER SANDIĞA GİTSİN

AP seçimlerinde, çok sayıda Türk veya Türk kökenli aday da yarışıyor. İsrail'in Gazze'deki soykırımına karşı tamamen etkisiz kalan Avrupa politikalarının değişmesi gerektiğini söyleyen adaylar, aynı görüşü paylaşan farklı seçmen kitlelerinin de kendilerine destek verdiğini belirtiyor.

FİKİR AYRILIĞI OLUŞACAK

Milli İstihbarat Akademisi de AP seçimlerine yönelik rapor yayımlandı. Raporda diğer partilerin oylarını arttıran aşırı sağın taleplerini daha fazla dikkate almak zorunda kalacakları vurgulandı. Aşırı sağ partilerin başkan yardımcılıkları ve komite başkanlıklarını elde edebileceği belirtildi. AP'nin kendi içerisinde siyasi tartışmalar ve fikir ayrılıklarıyla enerji kaybedeceği ve karar alma süreçlerinde zorlanacağı öngörüldü. Bu durumun, AB'nin uluslararası alandaki aktörlük konumunu sorgulanır hale getirebileceği belirtildi.