Aksam.com.tr
Antarktika Araştırmaları Bilimsel Komitesi (SCAR) tarafından 2023 baharında Berlin'de yapılacak Antarktika Antlaşması Danışma Toplantısı'nda açıklanacak bir rapor, buzlu kıtanın ne kadar şaşırtıcı bir hızla değiştiğini ve bunun dünya üzerindeki etkisini ortaya koyuyor. Küresel ısınmanın mevcut seviyelerinde, gezegen halihazırda küresel deniz seviyesinde yaklaşık 16 inçlik bir yükselmeye maruz kalmaktadır; bu da "bir zamanlar 100 yılda bir görülen kıyı taşkınlarını yıllık bir sele dönüştürmektedir." (Kaynak: Rapor: Antarktika Küresel Sonuçlarıyla Dramatik Bir Şekilde Değişiyor, Phys.org, 13 Haziran 2023)
Yıllık 100 yıllık kıyı taşkınları, her yıl bir milyar insanın evlerini, kıyı şeridini ve liman tesislerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor... her yıl! Belki de deniz duvarları inşa etmeliyiz... her yerde, dünya çapında? Sonuçta, deniz seviyesindeki yükselme kendi kendine durmayacak. Aslında, Miami Herald'a göre: "Florida Keys'teki ana yolların çoğu 2025'e kadar sular altında kalabilir." (Kaynak: Bazı Keys Yolları Deniz Yükselmesi Nedeniyle 2025'e Kadar Sular Altında Kalacak, Bunları Düzeltmek 750 Milyon Dolara Mal Olabilir, Miami Herald, 21 Ekim 2021)
Ayrıca, Bulletin of the American Meteorological Society/Boulder'da yayınlanan 33. yıllık İklim Durumu Raporu, Antarktika'da yaşanan ve ilginç bir şekilde tüm gezegendeki benzer iklim aşırılıklarını yansıtan büyük aşırılıkları ele almaktadır. Görünüşe göre iklim değişikliği/küresel ısınma dünya genelinde senkronize olmuş durumda ve bu da muhtemelen hiçbiri olumlu olmayan yaygın sonuçların ilki.
Batı Antarktika Buz Tabakası "gelişmiş ısınma" yaşadı ve bu erken dönemde bilim insanlarının beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde buz kaybetmeye başladı. Bu arada, kıtanın kalbinde sıcaklıklar tüm rekorları alt üst ederek Mart ayı ortalama sıcaklıklarının 79°F (44°C) üzerine çıktı; ortalama sıcaklıkların -71°F olduğu iç kesimlerde bir meteoroloji istasyonu 14,7°F'lik ılık bir sıcaklık kaydetti.