‘Anlaşmalara sadığız' mesajı... İsveç'ten işbirliği sözü

TBMM'nin onayıyla İsveç'in NATO üyeliğinin önündeki tek ülke Macaristan kaldı. İsveç makamları, Ankara'ya teşekkür ederek, “Terörizmle mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek” mesajını verdi.

Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğine vize vermesi dünyada geniş ses getirdi. ABD ve NATO müttefikleri, Ankara'nın kararını memnuniyetle karşılarken İsveç'in üyeliği için Macaristan Meclisi'nden de onay alması gerektiği vurgulandı.

TAM ÜYELİĞE BİR ADIM

TBMM'de kabul edilen teklif, Başkan Erdoğan'ın onayından sonra Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğü girecek. İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, ittifaka tam üyeliğe bir adım daha yaklaştıklarını bildirdi. Kristersson, TBMM'nin, İsveç'in NATO'ya katılımı oylaması olumlu sonuçlandı" ifadesini kullandı. İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, "TBMM'nin İsveç'in NATO başvurusuna 'evet' oyu vermesi memnuniyet verici bir adımdır. Şimdi Erdoğan'ın onay belgesini imzalamasını bekliyoruz. İsveç güvenilir, dayanışmacı ve kararlı bir NATO üyesi olacaktır. 2022'de NATO Madrid Zirvesi'nde imzaladığımız Üçlü Muhtıra ve daha sonra Vilnius'ta yapılan anlaşmada uzlaşmıştık. Bu anlaşmalar devam ediyor. Bundan sonra da terörizme karşı mücadelemiz Türkiye ile yakın işbirliği halinde sürecek" ifadelerini kullandı.

RUSYA: TÜRKİYE'NİN KARARI

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Türkiye'nin NATO'nun bir üyesi olduğunu hatırlatarak, "Bu çok açık bir gerçek. Ankara'nın bu ittifak konusunda kendi yükümlülükleri var, kendi müzakere süreçleri var. Bu, Türkiye'nin egemen kararıdır" dedi.

F-16 SATIŞI İÇİN YEŞİL IŞIK

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi yetkilisi, ABD Başkanı Biden'ın Türkiye'nin F-16 filosunun modernizasyonuna destek verdiğini belirterek, "ABD'nin ulusal çıkarına uygundur. Bunun için Kongre'de çalışıyoruz" açıklamasında bulundu. ABD Başkanı Biden yönetiminin, Türkiye'ye 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı satışının onaylanması için Kongre'ye mektup gönderdiği iddia edildi. ABD Dışişleri Bakanlığı da "Bu muhtemel satış ABD'nin, Türkiye'nin ve tüm NATO müttefiklerinin ulusal güvenlik çıkarlarını destekleyecektir" açıklaması yaptı.

Başkan Erdoğan, NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ile geçtiğimiz temmuz ayında Litvanya'nın başkenti Vilnius'ta bir araya gelmişti.

ORBAN'IN TEKLİFİ STOCKHOLM'U KIZDIRDI

Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın İsveç'in NATO üyeliğini görüşmek üzere İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'u ülkesine davet etmesi, İsveç'i çileden çıkardı. İsveç, Macaristan'ın müzakere talebini net bir şekilde reddetti. İsveç basını ise zehir zemberek ifadeler kullandı. Dagens Nyheter gazetesi, "Orban bir süre daha İsveç'i aşağılama şansının tadını çıkarıyor" derken, SVT Nyheter ise "Orban'ın neyin peşinde olduğunu kimse bilmiyor" ifadesini kullandı. Svenska Dagbladet de "Orban, siyasette şantajın işe yaradığını defalarca kanıtladı" tepkisinde bulundu.