Ankara'dan ABD sorumsuzluğuna sert tepki! ''Kimsenin bekleme odası olmayacağız''

ABD, ülkeye kabul edeceği Afgan sığınmacılara ‘yol göstererek' Türkiye gibi ülkelere sığındıktan sonra göç başvurusunda bulunmalarını istedi. Göç krizini tırmandıracak açıklamaya Ankara'dan sert tepkiler geldi.

Afganistan'dan tamamen çekilerek bölgeyi yeni bir ateşe sürükleyen ABD'nin daha önce kendilerinin fonladığı proje ve kuruluşlarda çalışmış binlerce Afgan'ı ülkeye kabul edeceğini açıklamasının yankıları sürüyor. Washington'ın önceki gün belirli şartları yerine getiren Afganların Türkiye ve Pakistan gibi sığındıkları ülkeler üzerinden de göç başvurusu yapabileceklerini açıklamasına Ankara'dan sert tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye olarak ABD'nin sorumsuz ve ülkemize danışmadan aldığı kararı kabul etmiyoruz. ABD eğer bu kişileri doğrudan uçaklarla ülkesine nakletsin. Bu açıklama bölgede yeni bir göç krizini tetikleyecektir" ifadelerini kullandı.

'ÖNCE HESAP VERİN'

İletişim Başkanı Fahrettin Altun ise "Bu çağrıyı derin endişeyle karşılıyoruz. Türkiye, kimsenin bekleme odası değildir, olmayacaktır. Düzensiz göçün özendirilmesine karşı savaşacağız" dedi.

AK Parti Genelbaşkan vekili Numan Kurtulmuş ise "Afgan göçmenlerin nereye gönderileceğine ilişkin hesap yapan emperyalistler, önce Afganistan'ı on yıllardır süren işgalleriyle ne hale getirdiklerinin hesabını versinler. Bütün dünya biliyor ki Afganistan'da üretilen tüm terör örgütlerinin ana kucağı yabancı güçlerin işgalidir. ABD yönetiminin ülkemizi bir göçmen istasyonu olarak kullanma planını reddediyoruz, kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

VAN'DA YÜZLERCE AFGAN GÖÇMEN YAKALANDI

Van'ın Çaldıran ilçesinde de jandarma ekiplerince durdurulan TIR'ın dorsesinde, yurda yasadışı yollarla giren 264'ü Afgan 300 kaçak göçmen yakalandı. İstanbul Zeytinburnu'nda da asker kıyafetiyle dolaşan Afganistan uyruklu 9 düzensiz göçmenin muhafaza altına alındığı bildirildi.

AVRUPA'DAN DA AYNI AYMAZLIK

Belçika İltica ve Göçten Sorumlu Devlet Bakanı Sami Mehdi, artan Taliban şiddeti nedeniyle Afgan mülteci akını öncesinde AB "Türkiye Anlaşmasının" Afganları da kapsayacak şekilde genişletilmesi çağrısında bulundu. Geçen hafta da Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "Eğer insanlar kaçmak zorundalarsa, herkesin Avusturya, Almanya ya da İsveç'e gelmesindense, Türkiye gibi komşu ülkeleri ya da Afganistan'ın güvenli bölgelerini kesinlikle daha doğru yer olarak görüyorum" demişti.

505 BİN 375 YASADIŞI GİRİŞİ ENGELLEDİK

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 2020'de güney ve doğu sınırlarından Türkiye'ye 505 bin 375 kişinin yasadışı yollarla girişinin engellendiğini açıkladı. Soylu, 2021 yılında da bu rakamın bugüne kadar 253 bin 299 olduğunu belirtti. Türkiye'nin uzun yıllardır göçte hem hedef hem de transit ülke olduğunu da vurgulayan Soylu, 2018'de 268 bin, 2019'da 454 bin, 2020'de 122.302 ve 2021'de 72.879 düzensiz göçmenin yakalandığını açıkladı.