Ankara’da doğruyu söyler Suriye’de şaşar

Külliye’de kabul edildikten sonra ‘ABD Rakka için Türkiye ile anlaşmalı’ diyen Cumhuriyetçi senatör McCain’in bu ziyaret öncesinde Suriye’nin kuzeyinde terör örgütü PYD ile bir araya geldiği ve silah sözü verdiği ortaya çıktı.

ABD Senatosu Silahlı Hizmetler Komitesi Başkanı ve Arizona senatörü John McCain’in, geçen hafta Külliye’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edilmeden önce Suriye’nin kuzeyinde temaslarda bulunduğu ortaya çıktı. McCain’in sözcüsü, senatörün ülkenin kuzeyinde terör örgütü PKK›nın Suriye›deki uzantısı PYD’nin çoğunluğunu oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’ne (SDG) destek veren ABD askerleriyle görüştüğünü belirtirken, Amerikan Wall Street Journal gazetesi ziyaret sırasında McCain’in PYD’nin elebaşlarıyla bir araya geldiğini iddia etti. Konu hakkında Rus haber ajansı Sputnik’e bilgi veren SDG’li bir isim de ‘McCain’den ağır silah sözü aldıklarını’ belirtti.

GÖRÜŞME ABD ÜSSÜNDE

Ankara’da gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı yazılı açıklamada ‘ABD’nin Rakka operasyonu için Türkiye ile birlikte çalışması gerektiğini’ söyleyen Cumhuriyetçi Parti’nin önde gelen isimlerinden John McCain’in adeta ikili oynadığı anlaşıldı. Senatörün sözcüsü AA’ya verdiği bilgide ‘Senatör McCain’in (Suriye’nin kuzeyindeki ABD askerlerine) ziyareti, Irak ve Suriye’deki dinamik durumu değerlendirmek açısından önemli bir fırsattı. Başkan Trump, ABD’nin DEAŞ’ı yenme strateji ve planlarını haklı olarak gözden geçirme talimatı verdi” ifadelerini kullandı. WSJ gazetesi de senatörün görüşmeyi Ayn el-Arap’ta gerçekleştirdiğini ve ABD’li askerler dışında terör örgütü PYD’den isimlerle de görüştüğünü bildirdi.

AĞIR SİLAH SÖZÜ

Rus haber ajansı Sputnik’e konuşan bir SDG’li de şu bilgileri verdi: “Bir günlük ziyareti sırasında senatör bizlerle görüşmek amacıyla Ayn el-Arap güneyine yani Rakka’nın kuzeyine geldi. Ğerapışk köyü yakınlarındaki ABD askerlerine ait üste gerçekleşen görüşmede DEAŞ ile mücadelede ABD’den daha fazla silah ve destek talebinde bulunduk. Kendisinden söz aldık.” McCain, Obama döneminin sonunda terör örgütü PYD’ye Manpad füzeleri gönderilmesini öngören yasa tasarısının mimarıydı.