Amerika kıtasının kaşifi Kristof Kolomb'un heykeli kaldırıldı

Amerika kıtasını keşfeden isim Kristof Kolomb'un heykeli, sessiz sedasız isminin verildiği Columbus şehrinden kaldırıldı.

ABD'de siyahi George Floyd'un polis tarafından öldürülmesinin ardından başlayan protesto ve gösterilerin tansiyonu düşse de sürüyor. 

Irkçı ve sömürgeci temsilcilere ait heykeller ise göstericiler tarafından sökülerek yıkılıyor.

Amerika kıtasını keşfeden İtalyan Kaşif Kristof Kolomb’un heykeli adının verildiği Ohio eyaletinin başkenti olan Columbus şehrinden bugün vinç yardımı ile kaldırıldı.

Columbus Belediye Başkanı Andrew Ginther açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

Heykel toplumumuzdaki birçok insan için baskıyı ve bölünmeyi temsil ediyor. Bunlar bizim şehrimizi temsil etmeyen şeyler. Artık çirkin geçmişimizin gölgesinde yaşamayacağız.

Ginther heykelin güvenli bir depoya taşınacağını ve yerine sanat komisyonu tarafından yeni bir eser konulmasının kararlaştırılacağını açıkladı.

Belediye Başkanı, “Heykelin yerini değiştirerek, sistemik ırkçılığın sona ermesi için anlamlı ve kalıcı bir adım daha atıyoruz.”ifadelerini kullandı.

Kolumb, Amerika kıtasının keşfinde uzun yıllar boyunca yerli halkı katlettiği gerekçesiyle ırkçılık ve sömürgecilik karşıtları tarafından eleştirilere tabii tutuluyordu.