Altın pasaportta dev yolsuzluk

GKRY'de yatırım karşılığı AB üyesi olmayanlara verilen ‘altın pasaport'lara dair soruşturma tamamlandı. Rapora göre pasaportların yarısından fazlası hukuksuz.

AB üyesi Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin (GKRY) 2007'den 2020'nin sonuna kadar AB üyesi olmayan binlerce ülke vatandaşına yasadışı olarak Kıbrıs vatandaşlığı verdiğine dair soruşturma tamamlandı. Raporu açıklayan araştırma komisyonu başkanı Myron Nikolaos, skandala politikacıların, avukatların, din adamlarının yanı sıra devlet memurlarının da karıştığını, bu süre zarfından dağıtılan 6 bin 779 pasaporttan 3 bin 609'unda yolsuzluk tespit edildiğini belirtti. Soruşturma raporuna göre görevlilerin belirli bir çıkar karşılığında kriterleri karşılamadığı halde bu pasaportların verilmesine aracılık ettiği belirtildi. Geçen yıl El Cezire televizyonu, üst düzey devlet yetkililerinin vatandaşlık verme sürecinde başvurdukları yolsuzlukları gizli kamera kayıtlarıyla belgelemişti. Kayıtların birinde vatandaşlık başvurusunda bulunan bir kişinin sorununu "çözme sözü" verdiği görülen Kıbrıs Meclis Başkanı istifa etmişti. Uygulama güvenlik, kara para aklama gibi alanlarda risk taşıyor.

9 aydır devam eden 'Altın Pasaport ' soruşturmasını AB talep etmişti.

ANASTASİADİS DE SORUŞTURMA GEÇİRDİ

Kıbrıs tartışmalı vatandaşlık uygulamasına Kasım 2020'de son vermişti. Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis, 2013'teki ağır mali kriz nedeniyle acilen ihtiyaç duyulan 9,7 milyar euro'nun bu yolla temin edildiğini açıklamış, kendisi de soruşturma geçirmişti.