Almanya’ya İncirlik yerlesimi verilmedi

DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyon kapsamında, geçici statüde uçak ve personel bulunduran Almanya’nın, İncirlik’te ‘yerleşik güç’ kurma talebine ise Ankara’dan onay çıkmadı. 

Mahmut GÜRER

DAEŞ’e karşı oluşturulan koalisyon kapsamında, İncirlik Üssü’nde geçici statüde uçak ve personel bulunduran Almanya’nın, İncirlik’te “yerleşik güç” kurma talebine, Ankara’dan onay çıkmadı. Berlin’in bu yöndeki talebine sıcak bakılmadığı, diplomatik yollarla muhataplara iletildi. 

Gündemden çıktı

AKŞAM’a bilgi veren kaynaklar, Almanya’nın DAEŞ’le mücadelede önemli bir müttefik olduğunu, koalisyon çerçevesinde Alman Ordusu’na bağlı yeter sayıda uçak ve askeri personelin İncirlik’te zaten konuşlu olduğunu, bu nedenle yerleşik nitelikli yeni bir üs kurulmasına gerek duyulmadığını belirttiler. Ankara’nın aynı gerekçeyi, Berlin’e de ilettiği planının gündemden çıktığı öğrenildi. 

PYD’ye Rakka için izin yok 

ABD Merkez Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Orgeneral Joseph Votel, pazar gecesi sürpriz bir şekilde Ankara'ya geldi. Votel, Türkiye’den Rakka’daki DAEŞ operasyonu için PYD’ye destek istedi. Ancak Ankara bu talebi kabul etmedi.