Almanya'dan 1 trilyonluk yasa: Çevreci bir dönüşüm hedefleniyor

Yasa yeni kurulan ısıtma sistemlerinin en az yüzde 65 yenilenebilir enerji ile çalışmasını zorunlu kılıyor.

Ahmet Eraslan

Aksam.com.tr'nin RMX'ten çevirdiği habere göre, altı ay süren şiddetli tartışmaların ardından Almanya'nın solcu hükümeti, ülkenin tartışmalı yeşil ısıtma yasası olan Bina Enerji Yasası'nı (GEG) kabul etti; yasanın önümüzdeki 20 yıl içinde Almanya ekonomisine 1 trilyon Avro'nun üzerinde bir maliyet getireceği tahmin ediliyor.

Almanya'daki üç partiye mensup politikacılar geçen hafta Cuma günü yürürlüğe giren ısıtma yasasını alkışlarken, yasanın siyasi sonuçları henüz tam olarak ortaya çıkmış değil.

Halihazırda enflasyon ve yavaşlayan ekonomiyle mücadele eden pek çok Alman, yeni pahalı ısıtma sistemleri kurma zorunluluğuna karşı çıktı ve anketlere göre yasa halkın çoğunluğu tarafından reddedildi. Hükümet ayrıca aceleci bir yasama süreci ve parlamento oturumlarının eksikliği ile suçlanıyor ve yasanın bütününün demokratik temeli sorgulanıyor.

Yasa, eski ısıtma sistemlerine sahip Almanların belirli bir süre içinde bu sistemleri değiştirmelerini zorunlu kılsa da, kabul edilen son tasarı bazı gereklilikleri sulandırdı ve bazı istisnalar getirdi. Bununla birlikte, tasarının nihai maliyetinin hala muazzam olması bekleniyor; yüksek tahminler 1 trilyon Avro, düşük tahminler ise 600 milyar Avro civarında seyrediyor.

Pek çok Alman tüm birikimlerini evlerinde tutuyor ve pek çok yaşlı için, genellikle eski ısıtma sistemlerine sahip olan evlerinin değeri yasa nedeniyle darbe almış durumda. Aynı zamanda, önümüzdeki yıllarda, yeni yeşil standartları karşılamak için genellikle bir ısı pompası ve bunun bir bina içinde verimli bir şekilde çalışmasını sağlamak için ilgili maliyetler şeklinde maliyetli ısıtma yükseltmeleri yapmak zorunda kalacaklar. Uzmanlar ayrıca ev sahiplerinin Bina Enerji Yasası'na tepki olarak kiraları artırmaya teşvik edileceği konusunda da uyarıda bulunuyor.