Almanya'da memurlara başörtüsü yasağı gelebilir

Almanya'da memurların giysi ve dış görünümüne ilişkin kurallar içeren yasal düzenleme Eyalet Temsilcileri Meclisi'nden geçti. Kamuda başörtüsü yasağının önü açılmış oldu.

Almanya'da dini veya ideolojik çağrışım içeren sembolleri yasaklayan yeni kamu hizmeti yasası onaylandı. Deutsche Welle'in haberine göre "Devlet memurlarının dış görünümü" adlı yasa, memurların vücutlarının görünen kısımlarında yer alan dövmelere, ayrıca saç ve sakal şekillerine, taşıdıkları giysi, takı, sembollere çalıştıkları kurum tarafından kısıtlama ve yasaklama getirilmesine olanak tanıyor.

'ACELEYLE HAZIRLANDI'

Kanuna Ankara'dan tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Büyükelçi Tanju Bilgiç, "Bu düzenlemenin, Almanya'da yaşayan vatandaşlarımızın ve Müslüman toplumun inanç özgürlüklerine zarar vermeden uygulanması ve hiçbir biçimde başörtüsü yasağına yol açmaması son derece önemlidir. Düzenlemenin kamuoyunda tartışılmadan ve aceleyle hazırlanmış olması haklı tepkilere yol açmıştır" dedi. Kısıtlamaya gerekçe olarak devletin tarafsızlık ilkesine atıfta bulunuldu. Kanun metninde örnek olarak da başörtüsü, kipa ve haç gösterildi.