Ahmet Eraslan
Almanya Nisan ayında son üç nükleer reaktörünü de kapatarak 2011 yılında Japonya'da yaşanan Fukushima nükleer reaktör felaketinin ardından geniş bir siyasi destek alan süreci tamamlamış oldu. Ancak bazıları Ukrayna'daki savaş nedeniyle enerji fiyatlarının artmasının ardından yeniden düşünülmesi gerektiğini savundu.
Aksam.com.tr'nin Star News'ten çevirdiği habere göre, ertelemeyi savunanlar arasında Scholz'un hükümet koalisyonunun bir parçası olan iş dünyası yanlısı bir parti olan Hür Demokratlar'ın üyeleri de vardı.
Bu hafta Hür Demokratlar'ın parlamento grubu, en kötü senaryolara hazırlıklı olma çabalarının bir parçası olarak "hala kullanıma uygun olan nükleer santrallerin sökülmesini durdurmak" istediğini belirten bir politika bildirisini onayladı. "Ancak bu şekilde her durumda harekete geçme kabiliyetimizi koruyabiliriz" denildi.
Scholz, Cumartesi günü Deutschlandfunk radyosuna verdiği röportajda bu öneriyi bir kenara itti.
Nükleer enerji bitmiştir," dedi. "Almanya'da nükleer enerji konusu artık ölü bir at. Yeni nükleer santraller inşa etmek isteyenlerin 15 yıla ihtiyacı olacak ve her biri için 15-20 milyar avro (16,2-21,6 milyar dolar) harcamak zorunda kalacaklar."
Şansölye, "nükleer enerji kullanımının sona ermesiyle birlikte sökümün de başladığı" ve atom enerjisi kullanımına yeniden başlanmasının yeni santraller inşa edilmesi anlamına geleceği konusunda ısrar etti.
Avrupa'nın en büyük ekonomisinin gelecekteki ihtiyaçlarını rüzgar ve güneş enerjisi gibi yenilenebilir kaynakların kullanımını arttırarak karşılama planlarını vurguladı.
Nükleer enerjiyle ilgili son tartışma, Scholz'un Çarşamba günü merkez sol Sosyal Demokratlar, çevreci Yeşiller ve Hür Demokratlar'dan oluşan ideolojik çeşitliliğe sahip koalisyonun, anketlerde ağır basan kamuoyu çatışmalarını azaltacağı sözünü vermesinin ardından geldi.