Almanya tek yürek oldu: Neonazileri korumayın

Almanya’da 8 Türk’ü vahşice katleden Neonazi örgütü NSU’yla ilgili cezaları yetersiz gören binlerce kişi Almanya’nın pek çok kentinde protesto gösterileri düzenledi.  

Yeraltı Neonazi terör örgütü NSU davasında 6515 gün sonra çıkan kararda başsanık Beate Zschäpe’ye ömür boyu hapis cezası verilirken, terör hücresine destek veren diğer zanlıların başsavcılığın talep ettiğinden daha az cezalara çarptırılması kurban yakını, mağdur ve avukatlarda tepkiye yol açtı.

Dosyanın burada kapanmasını istemeyen binlerce kişi dün birçok kentte aşırı sağcı terörün aydınlatılması talebiyle gösteriler düzenlendi.  Gösteriler “Sona ermedi” sloganı ile sol gruplar tarafından düzenlendi.Davanın görüldüğü Münih kentinde düzenlenen gösteriye yaklaşık 3 bin kişi katıldı. Münih’te 2001’de Habil Kılıç, 2005’te ise Theodoros Boulgarides NSU tarafından öldürülmüştü.

2001’de Süleyman Taşköprü’nün katledildiği Hamburg’da düzenlenen gösteriye katılan yaklaşık bin kişi ise NSU cinayetlerinin tamamen aydınlatılması için çalışmaların sürdürülmesini talep etti.  Kiel’de toplanan yaklaşık 600 gösterici de NSU cinayetlerinin aydınlatılması çabalarının sürdürülmesini istedi. Bremen’deki gösteriye 300, Frankfurt’taki gösteriye ise yaklaşık 700 gösterici katıldı. 2004 yılında Mehmet Turgut’un öldürüldüğü Rostock’taki gösteriye organizatörlerin verdiği bilgiler göre 300, polise göre 200 kişi katıldı.

Alman basını da kızgın: Aydınlatın 

NSU kararlar Alman basınında geniş yer aldı. Frankfurter Rundschau gazetesi “Hepsi bu değildi” başlığı atarken Tageszeitung gazetesi “Güvensizlik kalıyor”  diye yazdı. Cezaları ilk sayfalarından gören diğer gazeteler de, ‘Yardımcı değil fail’, ‘Bu dava bir aydınlatma getirmedi’ gibi başlıklar attı. 

Bu, teröristlere olumlu sinyaldir

NSU kurbanlarından Mehmet Kubaşık’ın eşi Elif Kubaşık’ın avukatı İlius, “Böyle bir dönemde bu kadar az cezayla mahkeme, Neonazilere olumlu sinyal vermiştir” dedi.