'Almanya, Suriye'de kimyasal saldırı düzenlemesi için İran'a teknoloji sattı'

Almanya'ya ait bir firmanın İran'a kimyasal ve biyolojik silah teknolojisi sattığı ve İran'ın bu silahlarla Suriye'de sivillere saldırdığı ortaya çıktı.

 İran’in nükleer programıyla ilgili tartışmalar devam ederken, konuyla son bir gelişme, gözlerin Almanya’ya çevrilmesine neden oldu. Almanya’nın Birinci Televizyon Kanalı ARD’de yayınlanan Report programında, Almanya’nın İran’a silah teknolojisi sattığı ileri sürüldü. Habere göre, Almanya merkezli 100 kadar paravan şirket İran ile silah ticareti yapıyor. Alman güvenlik güçleri ve Federal Anayayası Koruma Dairesi de konuya el atmış durumda.

 
Konuyla ilgili soruşturma sürerken, Baden-Württemberg Eyaleti Anayasası Koruma Dairesi Başkanı Johannes Schmalzl ise İranlı ajanların Almanya’dan teknoloji satın aldığını dile getirdi. Schmalzl, “Tahminimiz, Almanya’da 100 kadar paravan şirketin bu ticaretin içinde olduğu“ diye konuştu.
 
Habere göre, Almanya’ya geldiği iddia edilen İranlı ajanlardan biri Yusuf P. adındaki şahıs. Yusuf P., dört yıldır Almanya’ya gidip geliyor. Ve her gelişinde Frankfurt kentinde aynı otelde kalıyor. Söz konusu otel, kısa bir süre önce Alman güvenlik güçleri tarafından aranmış ve 41 yaşındaki Yusuf P. ve bir kişi daha, İran adına nükleer ticaret yapıtları gerekçesiyle tutuklanmıştı. Araştırmalar neticesinde ise alışverişlerin, birtakım paravan şirketler üzerinden yapıldığı saptandı.
 
Paravan şirketlerin çalışma yöntemleri
 
Konuyla ilgili bilgi veren Gümrük Suçlarıyla Mücadele Dairesi Başkanı Karl-Heinz Matthias, ajanların ve paravan şirketlerin çalışma yöntemlerini şöyle tarif etti: “Bir, iki veya üç kişilik şirketler bunlar. Çoğunlukla kendileri üretim yapmıyor. Malzemeyi üreticilerden alıp gideceği yere gönderiyorlar. Yanlış adresler, başka ülke isimleri veriliyor. Malzeme en sonunda İran’a gidiyor.”
 
Federal Savcılık ise bu gizli ticareti ortaya çıkardı. İran ordusuna, telsiz, gece görüş dürbünleri ve daha birçok araç gereç gönderildi. Bunlar arasında, roketlerin menzilini uzatmaya yarayan araçlar da bulunuyor. 

DW