Almanya Mahkemesi kararını verdi: ''Esed rejiminin suçu tescillendi''

Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Merkezinin avukatlarından Patrick Kroker yaptığı açıklamada, ''Esed rejiminin suçu tescillendi'' ifadelerini kullandı.

AA

Anayasa ve İnsan Hakları Avrupa Merkezinin avukatlarından Patrick Kroker, Almanya'da Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesinin, Suriye istihbaratı için çalışan Eyad el Garib'i insanlığa karşı suç işlenmesine yardımcı olmaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırmasının bir ilk ve insanlık adına çok önemli bir karar olduğunu söyledi.

AA'nın aktardığı habere göre, duruşma sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Kroker, şu ifadeleri kullandı:

"Almanya'da Esed rejiminin eski istihbaratçısı hakkında hapis cezası verilmesi, insanlığa karşı işlenen bir suçun ilk kez bir mahkeme tarafından tanınması açısından çok önemli bir karar."

Kroker, verilen cezanın, dünyada bir mahkemenin bu konuda verdiği ilk karar olduğunun ve rejimin işlediği suçu tescillemesi anlamına geldiğinin altını çizerek şu ifadeleri kullandı:

"Burada mahkemenin genel olarak verdiği karar çok önemli. Suriye'de barışçıl protesto yapan sivillere karşı yapılanlar insanlığa karşı işlenen suç, ilk defa mahkeme bunu tanıdı."

Mahkemedeki 5 hakimin verdiği kararın insanlık için önemini vurgulayan Kroker, şu şekilde konuştu:

"Suriye gizli servisinin insanlığa karşı suç işlediğini tanıması insanlık adına çok büyük bir adım. Esed rejiminin suçu tescillendi."

Kroker, yargılanan kişiyi büyük bir denizdeki küçük bir balığa benzeterek, bu kararın ardından diğer suçluların da zamanla ortaya çıkacağını inandığını söyledi.

Kroker, dava sonucuyla ilgili şu değerlendirmede bulundu:

"Eyad el Garib bugün işkence ve özgürlükten yoksun bırakmaya yardımcı olma şeklinde insanlığa karşı suç işlemekten 4 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme heyeti, sanık Garib'in sivil halka sistematik bir saldırı kapsamında 30 insanın uluslararası hukuka aykırı olarak özgürlüklerinden ciddi şekilde mahrum bırakılmasına ve gözaltındayken onlara işkence yapılmasına yardımcı olduğunu belirledi. Mahkeme heyeti, Arap Baharı kapsamında ortaya çıkan protesto hareketini mümkün olduğu kadar erken bastırmak için Suriye hükümetinin en geç Nisan 2011'den itibaren sivil halka yönelik kapsamlı ve sistematik saldırı başlattığı sonucuna vardı. Sanık, gösterilerden kaçanları takip edip onların gözaltına alınmasına katkı sağladı. Orada onların yasa dışı tutulup işkence gördüğünü bilerek hapishaneye götürülmesi eylemine katıldı. Söz konusu 30 kişi de orada işkence gördü."

ALMANYA DIŞİŞLERİ BAKANI MAAS, CEZAYI "TARİHİ" OLARAK NİTELEDİ

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ülkesindeki bir mahkemede Suriye istihbaratı için çalışan Eyad el Garib hakkında hapis cezası verilmesini "tarihi karar" olarak nitelendirdi.

Maas, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Suriye istihbaratı için çalışan Eyad el Garib'in Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi tarafından insanlığa karşı suç işlenmesine yardımcı olmaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılmasını değerlendirdi.

"Bu tarihi bir karardır." ifadesini kullanan Maas, kararın Suriye'de işkenceden sorumlu olanları hesaba çeken ve en azından biraz adaleti temin eden ilk karar olduğunu belirtti. Maas, bu kararın pek çok kişi için yüksek sembolik anlamı bulunduğunu kaydetti.

Maas, Berlin'de düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin bir soruya verdiği cevapta da bu davanın görülmesin memnuniyet duyduğunu belirterek, şunları dedi:

"Sonuçta bu dava uluslararası suçlar işleyen herhangi birinin kendini pek güvende hissetmeyeceğini açıkça ortaya koyuyor."

Suriye'de işlenen suçların açığa çıkması ve ardından yargıya taşınması için aktif şekilde çaba sarf ettiklerini ifade eden Maas, bu bağlamda Birleşmiş Milletler'in kanıtları toplama mekanizmasını önemli bulduğunu, aksi takdirde bu davalardan sonuç alınmayacağını kaydetti.

ENVER RASLAN'IN YARGILANMASINA DEVAM EDİLECEK

Koblenz Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde bugün açıklanan kararda Suriye istihbaratı için çalışan Eyad el Garib, insanlığa karşı suç işlenmesine yardımcı olmaktan 4,5 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Kararda, el-Garib'in Suriye istihbaratının çalışanı olarak 2011'in sonbaharındaki Arap Baharı gösterilerinde 30 protestocuyu işkencenin yapıldığı bir hapishaneye götürülmesine yardımcı olduğunun kanıtlandığı belirtilmişti.

Mahkemede Suriye istihbaratı için çalışan diğer sanık Enver Raslan'ın yargılanmasına devam ediliyor.

Raslan'ın 2014'te, Garib'in de 2018'de Almanya'ya geldiği tespit edilmiş ve her ikisi 2019'da yakalanmıştı.