Almanya, Holokost'tan kurtulan kişilere her ay tazminat ödeyecek

Almanya, Holokost'tan kurtulan 6 bin 500 sağ kişiye aylık 375 Euro şeklinde tazminat ödeyecek.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

Almanya, Holokost'tan kurtulan 6 bin 500 kişiye tazminat ödemeyi kabul etti.

Aksam.com.tr'nin Euronews'ten aktardığına göre, raporda, II. Dünya Savaşı sırasında Leningrad kuşatmasından sağ kurtulan yaklaşık 4.500 kişi, 1.200 Romanya'dan kurtulan ve 800 Nazi'nin terör saltanatı sırasında Fransa'da saklanan toplamda üç grup Yahudi'nin artık ömür boyu, aylık 375 Euro'luk emekli maaşı almaya başlayacağı kararlaştırıldı.

Tazminatı sağlayan "Talepler Konferansı" başkan yardımcısı Greg Schneider, Alman hükümetiyle yeni müzakere edilen tazminat düzenlemesi hakkında "Bu, dönüm noktası niteliğinde bir atılımdı" dedi.

Associated Press'e konuşan Schneider, "Bu, insanların çoğu için aylık kirayı ödemeye karar vermek ya da ilaçları ya da yiyecek satın almak" dedi.

Yeni emekli maaşının alıcılarından biri, şu anda Berlin'de bir Yahudi yaşlılar evinde yaşayan 85 yaşındaki bir kadın olan Nonna Revzina. Emekli kütüphaneci olan Revzina, Naziler tarafından Eylül 1941'de beş yaşındayken Leningrad kuşatmasının başlangıcında oradaydı.

Revzina, tek odalı dairesinde Associated Press ile yaptığı röportajda, 1942'de kuşatma sırasında açlıktan ve hastalıktan ölen ve annesinin bir kızakla bir yere götürdüğü babasını anlatırken gözyaşları arasında kaldı. Hâlâ babasının nereye gömüldüğünü bilmiyor.

Artık St. Petersburg olarak adlandırılan Rus şehri olan Leningrad'dan, Sovyet Ordusu 27 Ocak 1944'te Almanları uzaklaştırana kadar yaklaşık iki buçuk yıl sürdü.

Revzina, "Naziler şehri ele geçirseydi, hepimiz Yahudilerin derhal öldürüleceğini" çok iyi bildiğini söyledi.

Rus kadın, 1996 yılında iki yetişkin çocuğunun kendisinden birkaç yıl önce taşındığı Almanya'ya göç etti.