1
Almanya Parlamentosu, 1915 olaylarını ‘Sözde Ermeni Soykırımı’ olarak kabul eden yasa tasarısını bugün oyluyor. Konunun Ermeni Meselesi’yle ilgisi olmadığına dikkat çeken diplomasi kaynakları, Almanların tasarıyı bu tarihte gündeme getirmesinin arkasındaki ‘Stratejik Alman oyununa’ vurgu yaptı.
PKK OLMADI, SOYKIRIM
Vize serbestisi sürecinde terör yasası ile terör örgütü PKK’yı kurtarmaya çalışan Almanya’nın oyunu bozuldu. Bunun üzerine sözde soykırım tasarısı gündeme geldi. Almanlar, medyaları üzerinden ‘Bu yasa geçerse Türklerin tepkisi en fazla büyükelçilerini geri çekmek, birkaç Alman malını boykot etmek’ olur diyor. Ancak konunun uzmanları, Türkiye’nin bu yasayı ‘Köprüleri yıkmak’ olarak algılayarak, atacağı adımlarla Alman hükümetinin hatta Avrupa Birliği’nin sonunu getirecek bir süreci tetikleyebileceğini ifade ediyor. Kaynaklara göre, Almanya vize ve mülteci konusunda ‘Kendi istediği bir anlaşma’ için Ermeni Soykırımı Yasa Tasarısı’nı bir koz olarak kullanmayı planladı.
Konuyu değerlendiren Sakarya Üniversitesi Tarih Bölümü öğretim üyesi ve Ortadoğu uzmanı Prof.Ebubekir Sofuoğlu, bu tasarının geçmesinin Türkiye tarafından ‘Almanya ve AB, Türkiye ile köprüleri yıktı’ şeklinde algılanabileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Başta Almanya’daki 3.5 milyonluk Türk nüfusunun oluşturacağı kamuoyu ve seçimlerde hükümetin kaderini değiştirebilmesinin yanı sıra, Türkiye devlet olarak da ağır yaptırımlara gidebilir. Türkiye, son dönemde Ortadoğu politikası konusunda ABD ve Rusya ile yakınlaşma sürecine girdi ve bu Alman devletinin çıkarlarına ters geliyor. Türkiye’de Alman askeri üssü kurmaktan, bölgedeki enerji kaynaklarının kontrolüne kadar bir dizi talepleri var. Bu tasarının geçmesi halinde, Almanya Ortadoğu’dan silinir, Türkiye Geri Kabul anlaşmasını askıya alır ve açılan kapılardan milyonlarca ‘Müslüman Suriyeli Avrupa sınırlarına dayanır. Bu, sadece Almanya değil Avrupa Birliği’nin de parçalanması ile sonuçlanır.”
ALMAN MEDYASINDAN SANSÜR
Almanya’daki Türk STK’lar, sözde soykırım kararına ‘Dur’ demek için önde gelen gazetelere ilan vermek istedi. Ancak ilan ve basın duyurusunu Alman gazeteleri yayınlamadı. Frankfurter Allgemeine Zeitung, Süddeutsche Zeitung, Die Welt ve Der Tagesspiegel gazeteleri ilanı kabul etmedi. Öte yandan Almanya’nın Türkçe yayınlı en çok dinlenen radyosu Metropol FM de Türk-Alman Platformu ilanını yayınlamadı. Berlin Metrosu da yürüyüşle ilgili afişlerin metrolara asılacağını bildirmesine rağmen afişlerde ‘Soykırım Yalanı’ ifadesini görünce vazgeçti.
FIRILDAK CEM ÖZDEMİR!
1915 olaylarına ilişkin tasarıya destek veren Yeşiller Partisi Eş Başkanı Cem Özdemir, 2001’de bir Alman gazetesindeki makalesinde bu tür girişimleri ağır bir dille eleştirmişti. Böyle bir kararın büyük hata olacağını ifade eden Özdemir, o gün “1915’te ve öncesinde 1895’te yaşanan korkunç olayların ele alınma yeri ne Washington, ne de Paris ve Berlin’dir” ifadelerini kullanmıştı.STAR