Alkışlanırken bomba yağdırdı

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun, ‘Gazze'de sivillerin ölmediği' yalanını söyleyip ayakta alkışlandığı dakikalarda İsrail ordusu, Gazze'ye hava saldırısı düzenledi. 11 Filistinli hayatını kaybederken, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

Gazze topraklarını işgal etmekle kalmayıp Filistin halkına açık bir soykırım politikası uygulayan Binyamin Netanyahu hükümetine ilk günden bu yana büyük destek veren ABD, bu utanca bir yenisini ekledi. Saldırıları durdurma girişimlerinde bulunmak bir yana, katliama destek tazeleyen ABD'li Kongre üyeleri, katil Netanyahu'yu ayakta alkışladı.

'SİVİL ÖLDÜRMEDİK'

En az 16 bin 172'si çocuk 40 bine yakın kişiyi katleden talimatları veren Netanyahu, Gazze'de, sivillerin öldürülmesiyle ilgili açıklamaların 'yalan' olduğunu öne sürerek, "Duyduğunuz tüm yalanlara rağmen Gazze, şehir savaşları tarihinde savaşmayan sivillerin savaşanların kayıplarına göre en düşük olduğu yerdir" iddiasında bulundu. Geçen hafta Refah'a gittiğini ve İsrail ordusu komutanlarıyla görüştüğünü söyleyen Netanyahu, burada "kaç sivil öldürüldüğü" sorusuna "bir bombanın şarapnel parçasının istemeden iki düzine insanı öldürdüğü tek bir olay dışında hiç sivilin öldürülmediği" şeklinde cevap aldığını öne sürdü. Netanyahu'nun sivil öldürmedik yalanını söylediği sırada ise Gazze'de katliam sürüyordu. İsrail ordusu Gazze Şeridi'ndeki 60 noktaya hava saldırısı düzenledi. İsrail ordusunun Han Yunus kentine düzenlediği saldırılar sonucu 11 Filistinli hayatını kaybetti. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu onlarca kişi yaralandı.

ÖLÜMÜN OLMADIĞI AN YOK

İsrail ordusu, Filistinlilerin sığındığı 'güvenli' dediği yerleri vurarak 100 binlerce Filistinliinin yerinden edip, her gün aralarında kadın ve çocukların olduğu onlarca sivili katletti. Mayıs ayında yerinden edilmiş Filistinlilerin çadırlarını hedef alan İsrail ordusu 72 Filistinliyi katletmişti. Hastane, okul ve yardım kuruluşlarını hedef alan İsrail uluslararası tepkilere de kulak tıkadı.

ATEŞKESİ AĞZINA ALMADI

Netanyahu'nun bir saati bulan konuşmasında Hamas ile İsrail arasında aylardır devam eden ABD'nin önerilerinin görüşüldüğü dolaylı ateşkes müzakerelerine dair tek ifade kullanmaması dikkat çekti.

'HEDEF SİZ OLURSUNUZ'

Gazze'ye 'yeniden yerleşme' niyetinde olmadığını savunan Netanyahu, "Ağır bir güvenlik kontrolü muhafaza etmek zorundayızBize gerekli teçhizatı verin, işi daha çabuk bitirelim" açıklamasında bulundu. Netanyahu, Hamas'ı bitirene kadar ve rehineleri 'eve getirene' kadar savaşacaklarını söyledi. Netanyahu, "Uluslararası Ceza Mahkemesi bizi prangaya vurmak istiyor, kendimizi savunmamızı engellemek istiyor" dedi. "Eğer İsrail'in elleri bağlanırsa, sıradaki (hedef) Amerika olur" iddiasında bulundu.

CESUR YÜREK

ABD Kongresi'nde konuşma yapan İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, binlerce Filistinlinin can verdiği Gazze'de hiç sivilin öldürülmediğini iddia ederken ABD Temsilciler Meclisi'nin Filistin kökenli tek üyesi Rashida Tlaib, tüm kongrenin ayakta alkışladığı Netanyahu'yu tek başına protesto etti. Rashida Tlaib'in Netanyahu'nun konuşması boyunca elinde, "Savaş suçlusu" yazan bir pankart tuttu. Instagram hesabından paylaşım yapan Rashida Tlaib, "Güce ve herkes için adalet için doğruyu söylemekten asla vazgeçmeyeceğim. İsrail ırkçılık hükümeti Filistinlilere karşı soykırım yapıyor ve ülkemiz ABD bombaları ve silahları göndermeyi bırakmalıdır. Kongre üyelerinin soykırımı ayakta alkışlaması utanç verici" ifadelerini kullandı.

KATİLİ, BEYAZ SARAY'DA AĞIRLADI

ABD Başkanı Biden, protestoların eşliğinde İsrail Başbakanı Netanyahu ile görüştü. Beyaz Saray'ın dışında protesto içerde ise görüşme vardı. Biden, Netanyahu ile kameraların karşısında tokalaşıp hoş geldin dedikten sonra "Görüşecek çok konumuz" var diyerek sözü Netanyahu'ya bıraktı. Netanyahu da Biden'a 50 yıllık kamu görevi sırasında İsrail'e verdiği destek ve "İrlandalı Amerikan bir Siyonist" olduğunu açıklaması nedeniyle teşekkür etti ve gelecek aylarda da birlikte çalışmayı dört gözle beklediğini söyledi.

'ELİ KANLI SUÇLUNUN DESTEKÇİLERİ'

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Netanyahu'nun ABD Kongresi'nde yaptığı konuşmaya tepki gösterdi. Fidan "Gazze'deki şehit sayısı 40 bine yaklaştı. Milyonlarca Filistinli evlerini yitirdi, göç etmek zorunda kaldı. Başta Netanyahu olmak üzere, bu tablonun mimarı olan tüm İsrail yetkililerinin bir gün adalet karşısında hesap vereceğine inanıyorum. Netanyahu'yu ayakta alkışlayanlar tarihe eli kanlı bir suçlunun destekçileri olarak geçmiş, ahlaki pusulanın tamamen ortadan kalktığı bir resme tüm insanlık tanıklık etmiştir" dedi.

NETANYAHU'DAN 5 BÜYÜK YALAN

ABD Kongresi'nde 53 dakika konuşan 58'i ayakta 79 kez alkışlanan İsrail Başbakanı Netanyahu yalanları arka arkaya dizdi. İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Netanyahu'nun iddialarını tek tek çürüttü.

YALAN: "Gazze'de yeterince yiyecek alamayan Filistinliler varsa, bunun nedeni İsrail'in bunu engellemesi değil, Hamas'ın çalmasıdır."

GERÇEK: "Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın 9 Ekim'de Gazze'ye yönelik karartma ile ilgili kullandığı, 'Elektrik yok, yiyecek yok, su yok, yakıt yok. Her şey kapalı' şeklindeki ifadeler, Netanyahu'nun iddialarını çürütmektedir. İngiltere merkezli uluslararası bir yardım kuruluşu Oxfam, tüm insani yardım sisteminin parçalanmış olması ve Gazze'deki insanların açlık, ölüm ve hastalıkla karşı karşıya kalmasının İsrail'in kontrolü altında olduğunu bildirmiştir."

YALAN: "İsrail, uluslararası hukukun gerektirdiğinin ötesinde, sivillere zarar vermemek için tarihteki herhangi bir ordunun aldığından daha fazla önlem aldı."

GERÇEK: 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlenen saldırılarda en az 16 bin 172'si çocuk olmak üzere 39 bin 145 Filistinli hayatını kaybetti.

YALAN: "İsrail, sivilleri kasten hedef almıyor."

GERÇEK: İsrail ordu yetkilileri nisan ayında bir gazeteye verdikleri röportajda, ordunun Gazze'de "ölüm bölgeleri" oluşturduğunu ve buraya giren herkesi ayırt etmeksizin öldürdüğünü itiraf etti. Harvard Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre de İsrail'in sivil hedefleri kasıtlı olarak vurma olasılığının yüzde 99 olarak hesaplandığı aktarıldı.

YALAN: "Hamas 7 Ekim'de bebekleri yaktı."

GERÇEK: İlk olarak İsrail'deki "i24" televizyonu tarafından ortaya atıld, ardından İsrail Başbakanlık Ofisi tarafından paylaşıldı ancak İsrail kaynaklarından hiçbir kanıt sunulmadığı. İsrail ordusu "İddiaları doğrulayacak bilgiye sahip değiliz" dedi. ABD'de, öldürülen bebek görüntüleri ile ilgili bu paylaşımların gerçekliğini teyit etmediklerini ifade etmiştir.

YALAN: "Refah'ta neredeyse hiç sivil öldürülmedi."

GERÇEK: İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'nın 24 Mayıs'ta aldığı tedbir kararına rağmen 26 Mayıs'ta Refah'taki güvenli bölgede gerçekleştirdiği saldırıda, 45 kişi yaşamını yitirdi, 249 kişi yaralandı.