Akdeniz'de yine facia: 61 kayıp! Dalgalar göçmenleri yuttu

Libya açıklarında göçmen teknesi dev dalgalar arasında alabora oldu. 25 kişi sağ kurtarılırken, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 61 kişi kayboldu.

Libya'da düzensiz göçmenleri taşıyan bir tekne daha sulara gömüldü. Avrupa ülkelerine göç etme umuduyla yola çıkan 86 göçmenin bulunduğu tekne, Libya'nın Zuwara şehrinden ayrıldıktan sonra dev dalgalar nedeniyle alabora oldu. Uluslararası Göç Örgütü (IOM) , aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu göçmenlerden 61'inin Akdeniz sularında kaybolduğunu; 25 göçmenin ise sağ kurtarıldığı açıkladı. Teknedeki göçmenlerin çoğunun Nijerya, Gambiya ve diğer Afrika ülkelerinden olduğu öğrenildi.

BİR YILDA 2 BİN 250 CAN

IOM Sözcüsü Giacomo, bu yıl Orta Akdeniz göçmen rotasında 2 bin 250'den fazla kişinin hayatını kaybettiğini hatırlattı; "Bu rakam, denizde hayat kurtarmak için ne yazık ki yeterince çalışılmadığını gösteren dramatik bir rakam" diye konuştu.

LİBYA'DAN İTALYA'YA ÖLÜM ROTASI

Akdeniz'in İtalya, Malta ile Libya arasında kalan bölgesi, Avrupa'ya kaçak geçiş için kullanılıyor. Sürekli tekne facialarının yaşandığı güzergah ölüm rotası olarak anılıyor. Akdeniz'i geçebilen göçmenler, genellikle İtalya'nın Kuzey Afrika'ya en yakın kara parçası Lampedusa Adası'na çıkıyor. Aşırı kalabalık teknelerde havasızlıktan ve susuzluktan ölenler de oluyor.