Akdeniz'de sular ısındı! Mısır'ın sınır ihlali Türkiye'yi etkilemiyor

Mısır'ın Akdeniz'deki deniz sınırı ihlali Libya ile krize neden olurken, diplomatik kaynaklar Mısır'ın tek taraflı belirlediği Libya ile sınırın Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığına girmediğini bildirdi.

Mısır'ın Akdeniz'deki deniz sınırı ihlali sonrası Libya ile ilişkileri gerilirken, belirlenen sınırın Türkiye'nin kıta sahanlığına girmediği kaydedildi. Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin, ülkesinin Akdeniz'deki deniz sınırını tanımlayan yeni bir kararname imzalaması Akdeniz'de gerilimi artırdı. Libya'nın 'tek taraflı' olarak niteleyerek tümüyle reddettiği deniz sınırları ile ilgili diplomatik kaynaklardan açıklama geldi. Kaynaklar bu durumun Türkiye'yi etkilemediğini belirtti. Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Mısır'ın tek taraflı belirlediği Libya ile deniz sınırı Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki kıta sahanlığına girmiyor.

YÖNTEMİ BELLİ DEĞİL

Aynı kaynaklar söz konusu deniz yan sınırının hangi yöntemle belirlendiğinin belli olmadığının altını çizdi. Kaynaklar deniz yan sınırının hangi sınırlandırma metoduyla belirlendiğinin, özel/ilgili coğrafi koşulların dikkate alınıp alınmadığının ve hakkaniyet ilkesine tümüyle riayet edilip edilmediğinin belli olmadığını vurguladı.

Diplomatik kaynaklar deniz sınır çizgisinin Mısır ve Libya arasında ikili bir müzakereyle belirlenmediğine vurgu yaptı.

MISIR VE LİBYA ANLAŞMALI

Dİiplomatik kaynaklar, "Türkiye'nin iki ülkenin sınırlarının uluslararası hukuka uygun olarak tespiti için Libya ve Mısır'ın bir an evvel diyalog ve müzakere başlatmasını, karşılıklı mutabakat temelinde Uluslararası Adalet Divanı dahil, barışçı yöntemlere başvurulmasını teşvik ettiklerini dile getirmiştir" açıklaması yaptı.