Akdeniz 6 ayda 1166 canı yuttu

Tunus'tan İtalya'ya uzanan Orta Akdeniz rotası, Afrikalı göçmenlere mezar oluyor. Uluslararası Göç Örgütü, bu yılın ilk yarısında 1166 sığınmacının boğulduğunu veya kaybolduğunu bildirdi.

AA

Cezayir ve Libya'nın ortasında yer alan Tunus, İtalya'nın güneydeki adalarına yakın olması sebebiyle Afrikalı düzensiz göçmenler için geçiş rotası haline geldi. Kaçak sığınmacılar ölümü göze alıp dayanıksız teknelerle açık denize açılıyor; bazıları boğuluyor. Uluslararası Göç Örgütünün verilerine göre, geçen yılın tamamında Kuzey Afrika rotasında 2 bin 406 düzensiz göçmen hayatını kaybetti veya kayboldu. Bu yılın ilk yarısında ise bin 166 göçmen yaşamını yitirdi ya da kendisinden haber alınamadı.

1 HAFTADA 90 BİN KAÇAK

Birleşmiş Milletler verilerine göre ağustos ayının ilk haftasında 90 bin 763 göçmen İtalya'ya ulaştı; bunlardan 56 bin 42'si Tunus üzerinden geldi. Kaçak sığınmacılar çoğunlukla Tunus'tan İtalya'ya 130 km'lik mesafedeki Lempedusa adasına geçmeye çalışıyor.

1200 AFRİKALI ÇÖLDE MAHSUR

Tunus'un yüzlerce Afrikalı göçmeni çölde kaderine terk ettiği iddia edildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün (HRW) raporuna göre, geçen ay bin 200 sığınmacı Cezayir ve Libya sınırında yardım bekliyor. Göçmenlerin bir kısmı sıcaklık, açlık ve susuzluktan ölüyor.