Akar'dan Libya için dünyaya çağrı! 'Herkes meşru UMH etrafında toplanmalı'

Milli Savunma Bakanı Akar, Al Jazeera kanalına yaptığı açıklamada Türkiye'nin Libya'da meşru hükümetin çağrısıyla bulunduğunu ve toprak bütünlüğü için her şeyi yapacağını söyledi.

Al Jazeera Arapça kanalına röportaj veren Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Her zaman her yerde Libya’nın toprak bütünlüğünden yanayız” dedi. Akar, “Biz orada tamamen Birleşmiş Milletler tarafından tanınan meşru Milli Mutabakat Hükümeti’nin Başkanı olan Sayın Fayiz Serrac’ın Sayın Cumhurbaşkanımıza yazdığı davet mektubuna istinaden bulunuyoruz. Biz orada 500 yıllık kardeşliğimizin, vefamızın bir gereği olarak bu ihtiyaç halinde olan Libyalı kardeşlerimize yardım için bulunuyoruz” dedi. “Dolayısıyla Serrac hükümetinin etrafında toplanmamız lazım” diyen Akar, bölgedeki aktörlere çağrıda bulundu.

FRANSA ÖZÜR DİLEMELİ

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Libya’da darbeci Hafter’e destek olmasını değerlendiren Akar, “Bunların ister Suriye’de olsun, ister Irak’ta olsun bazı terörist grupları, teröristleri, PKK’yı, DEAŞ’ı, YPG’yi desteklemelerinin hiçbir kıymetiharbiyesi yok” dedi. Akar ayrıca “Darbeci Hafter’e yardım eden unsurların da bir şekilde yardımı mutlaka kesmesi lazım ki orada bir istikrar sağlanabilsin” cded, “Ege ve Doğu Akdeniz’deki sorunların barışçıl yollardan çözülmesinden yanayız” şeklinde konuşan Akar, kederde ve kıvançta bir olduğmuz Azerbaycan’ı da Ermenistan’a karşı her daim destekleyeceklerini söyledi. “Ayasofya konusunda tek söz sahibi Türkiye Cumhuriyeti Devleti’dir” diyen Akar, Fransızların Akdeniz’deki fırkateyninin Türk gemilerince taciz edildiği şeklindeki iftirasından ötürü Fransa’dan da hala özür beklediklerini yineledi.

BAE’DEN KÜSTAH YANIT GECİKMEDİ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın Libya ve Suriye üzerinden BAE’ye yüklenmesi, Abu Dhabi yönetimini zoruna gitti. BAE’nin Dışişlerinden Sorumlu Devlet Bakanı Enver Gargaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Türkiye’ye Arap ülkelerinin içişlerine karışmama çağrısında bulundu. Ankara’yı “sömürgeci” olmakla suçlayacak kadar ileri giden BAE’li Bakan, “İlişkiler tehditlerle yönetilmez ve bu günlerde sömürgeci sanrılara yer yoktur” ifadelerini kullandı.