Afrika'da güç mücadelesi... Çin ve ABD rekabeti kızışıyor

ABD ve Çin'in Afrika'da güç mücadelesi kızışıyor. Son olarak Afrika'nın en zengin 3. ülkesi konumundaki Nijerya, ABD'den 12 savaş uçağı aldı. Öte yandan Afrika'ya silah ihracatında ABD ve Fransa'yı geride bırakan Çin de Nijerya silah satmaya devam ediyor.

AA-TRT Haber

Afrika'da ABD ve Çin'in rekabeti kızışıyor. Afrika'ya silah ihracatında ABD ve Fransa'yı geride bırakan Çin'e karşı Washington yönetimi bölgede yeni hamleler yapmaya devam ediyor. Son olarak terörle mücadele kapsamında satın alınan "A-29 Süper Tucano" tipi saldırı uçakları Nijerya'ya teslim edildi.

AA'nın aktardığı habere göre, Enformasyon ve Kültür Bakanı Lai Muhammed, yaptığı açıklamada, terörle mücadele için ABD'den alınan 12 uçaktan 6'sının daha Nijerya'ya ulaştığını belirtti.

Rusya ile gerilim yaşayan ülkelere kritik ziyaret... ABD'den "Karadeniz" hamlesi

Terör örgütü Boko Haram'a karşı kullanılması planlanan uçakların satışı, eski ABD Başkanı Barack Obama tarafından Nijerya ordusunun insan hakları ihlalleri gerekçe gösterilerek ertelenmişti.

Mart 2020'de verilebileceği açıklanan uçakların teslimi 2021'e ertelenmiş, ilk etapta 6 uçak temmuzda teslim edilmişti.

Nijerya'nın uçaklar için 400 milyon dolar ödeme yaptığı, anlaşma kapsamında askeri teçhizat ve eğitimin de verilmesinin planlandığı bildirilmişti.

"A-29 Süper Tucano" saldırı uçakları, Afrika'da Gana, Angola, Burkina Faso ve Moritanya'da kullanılıyor.

NİJERYA'DA ÇİN SİLAHLARI

Nijerya'da askeri ateşe bulunduran Çin, ülkeye insansız hava aracı, eğitim jeti, zırhlı askeri araç, açık deniz devriye botu ve çeşitli savunma ürünleri satıyor.

AFRİKA'DA ABD-ÇİN REKABETİ

Çin, son yıllarda artan silah ihracatı ile Afrika'ya silah ihracatında ABD ve Fransa'yı geride bırakmış durumda. Daha çok hafif silah ihracına dayanan askeri alışverişin artması bekleniyor.

Öte yandan Çin'in Afrika ülkeleri ile askeri ilişkileri yalnızca silah satışına dayanmıyor. Bölge ülkeleriyle askeri diplomasiyi oldukça yoğun kullanıyor. Veriler, Çin'in askeri diplomasi çalışmalarının artarak devam ettiğini gösteriyor.

Eski ABD Başkanı Donald Trump'ın Orta Doğu ve Afrika'dan asker çekme politikasını, Çin'in artan askeri varlığıyla birlikte okumak, yeni ABD Başkanı Joe Biden döneminde bölgede "Soğuk Savaş" döneminin başlaması beklentilerini yükseltiyor.

ORTADOĞU VE AFRİKA'DA ABD SİLAHLARI ARTIYOR

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü'nün (SIPRI) 2018 verilerine göre, ABD, 2000-2010 yılları arasında, Ortadoğu'da başta İsrail olmak üzere, işgal ettiği Irak ve Afganistan gibi ülkelerin yanı sıra Afrika kıtasındaki ülkelere de silah satışını artırdı.

Bu dönemde ABD'nin, Kuzey Kore ile ilişkileri kızışan Güney Kore'ye de çokça silah ihraç ettiği görülüyor.

ABD, 2010-2017 yılları arasındaki dönemde ise en çok Asya Pasifik bölgesine ve Ortadoğu'ya silah ihraç etti.

Bu dönemde Orta Asya'daki Türk Cumhuriyetlerine de silah satan ABD, Rusya'nın komşuları Ukrayna ve Balkan ülkelerine silah satışını artırdı.