Afrika kıtasında Fransa yangını

Uzun yıllar Fransa sömürgesi olarak kalan Nijer'de askeri darbe sonrası halk, başkentteki Fransa Büyükelçiliği'ni hedef alarak sömürge ve Fransa karşıtı sloganlar attı.

Akşam Gazetesi

Darbeler kıtası Afrika 26 Temmuz sabahı da yeni bir darbeye uyandı. Fransa'nın yıllarca sömürdüğü Orta Afrika Cumhuriyeti, Burkina Faso, Mali'nin ardından Nijer'de Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı komutanı General Omar Tchiani'ye bağlı unsurlar, Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'u alıkoyarak yönetime el koydu.

'KAHROLSUN FRANSA'

Darbeye ilk tepki yıllarca ülkeyi sömüren Fransa'dan geldi. Paris, darbe haberinin hemen akabinde Nijer'e yaptığı mali destek ve yardımları askıya aldı. Fransa sömürgeciliğine karşı bir harekete dönüşen darbe sonrası sokağa inen halk, Nijer'in başkenti Niamey'de Fransız Büyükelçiliği'ni hedef aldı. Binlerce kişi büyükelçilik binasına girmeye çalıştı. 'Yaşasın Rusya', 'Yaşasın Putin' ve 'Kahrolsun Fransa' sloganları arasında, Fransa'nın Nijer Büyükelçiliği yazılı tabelayı söktü ve yerine Rusya ve Nijer bayrakları astı.

PARİS: KARŞILIK VERİRİZ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un Nijer'de ülkesinin çıkarlarına yönelik herhangi bir saldırıya derhal ve sert şekilde karşılık vereceğini açıkladı. Darbeciler de, Dışişleri Bakanı'nı Fransa ile iş birliği yapmakla suçladı.

İSYAN YAYILIYOR SENEGAL DE KARIŞTI

Senegal'de muhalif lider Sonko hakkında "Fransa Afrika'nın zenginliklerini yağmalıyor" diyerek "ayaklanma çağrısı yapma" suçlamasıyla tutuklama kararı çıkarıldı. Kararı sonrası halk sokaklara dökülerek Fransa'yı protesto etti.

BİR HAFTA SÜRE VERİLDİ

Öte yandan Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS), Bazoum'a yönetimi iade etmek için cuntaya bir hafta süre tanıdı. ECOWAS Komisyonu Başkanı Omar Touray, "Bu süre zarfında talepler yerine getirilmezse askeri müdahale de dahil her türlü seçeneği değerlendireceğiz" dedi.