Afganistan'ın işgalcileri günah çıkarma peşinde... Clinton, Bush ve Obama'dan imaj birliği

ABD, medyadan içerideki politikacılara, ABD'nin müttefiklerinden rakip ülkelere tüm dünyanın tepki ile izlediği “Afganistan'dan tahliye” sonrasında imajını kurtarma peşine düştü. 20 yıllık işgalin başkanları Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama, “Welcome.US” hareketinde Amerika'ya gelecek olan Afgan mültecilere yardım için bir araya geldi.

Aksam.com.tr

Çeviri: Hasan Selçuk Turan

"Gelmiş geçmiş en büyük askeri tahliye" şeklinde tarihe geçen ancak birçok kesimin "ABD'nin büyük yenilgisi" olarak adlandırdığı ABD'nin Afganistan işgalinin sona ermesinin ardından, Biden yönetimi önümüzdeki birkaç hafta içinde 60.000'den fazla Afgan mülteciyi ABD'ye yerleştirmeye hazırlanıyor.

Aksam.com.tr'nin CNN International'dan aktardığı habere göre, ABD'nin eski başkanları, Afgan mültecilere yardım kampanyasında buluştu. Bill Clinton, George W. Bush ve Barack Obama, eski First Lady'ler Hillary Clinton, Laura Bush ve Michelle Obama ile birlikte Amerikan demokrasisinin iki partisinin bir araya geldiği "Welcome.US" grubunu oluşturdular.

"Welcome.US" grubu bir bülten ile Amerika'nın Afganistan'dan çekilmesinin ardından "Tüm Amerikalıları, Afganistan'dan kaçan bireyler ve ailelerden başlayarak mültecileri karşılamaya ve desteklemeye" çağırdı.

İMAJ DÜZELTME ÇABASI

Afganistan'dan tahliye esnasında ve sonrasında dünyanın hemen her yerinden, her zümreden yoğun eleştirilere tabi tutulan ABD, bu hamle ile imajını düzeltme peşinde olduğunu gösterdi.

Bu kampanya için eski başkanlara, Maryland'ın Cumhuriyetçi Valisi Larry Hogan ve Colorado Demokratik Hükümeti Jared Polis de dahil olmak üzere iki partinin valileri ve liderleri eşlik etti. Faaliyetlere eyalet ve yerel yönetimlerin yanı sıra kâr amacı gütmeyen kuruluşların, şirketlerin, üniversitelerin de katkı sağlayacağı bildirildi.

Bu çabalar arasında Airbnb aracılığıyla konut desteği; Instacart üzerinden yemekler; Walmart, Starbucks ve Microsoft'tan hibeler ve organizasyonu tanıtmak için Facebook'tan reklam kredileri sayılıyor.

Hâlihazırda Amerika'ya gelenlerin yaklaşık yüzde 17'si ABD vatandaşı ve yasal daimî ikametgâh sahibi ve önce askeri üslerden geçmeden hedeflerine gidebilirlecekler.

Ancak geri kalanlar, ülke çapındaki topluluklara taşınmadan önce Kovid-19 aşıları da dahil olmak üzere tıbbi tarama için üslere gidecek.

BUSH, BÜYÜK SÖZLERLE DUYURDU

Bush, "Welcome.US" oluşumu ile ilgili bir açıklama yaparak, "Binlerce Afgan, daha güvenli bir dünya için ön saflarda bizimle birlikte durdu ve şimdi bizim yardımımıza ihtiyaçları var. Yeni Afgan komşularımıza ve dünyanın geri kalanına 'misafirperver ve cömert bir ruhun nasıl bir şeyin bel kemiğini oluşturduğunu' göstermeye hazırız. Ülkemiz çok büyük." dedi.

Eski Başkanlar Donald Trump veya Jimmy Carter'ın ise gruba katılmaya davet edilip edilmediği henüz belli değil.