Adım adım topyekûn savaşa... Lübnan'ı işgal planına onay

Gazze'yi 8 ayda yerle bir eden İsrail'in yeni hedefi Lübnan oldu. İşgal ordusu, Hizbullah ile yaşanan gerilimde Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin operasyon planını onayladıklarını duyurdu.

İsrail ile Hizbullah arasında gerilimin zirveye çıktığı kuzey cephesindeki çatışmanın savaşa dönüşme ihtimali artıyor. İsrail ordusu, üst düzey komutanların Lübnan'a askeri bir operasyonu onayladığı ve askeri birliklerin göreve hazır hale getirildiğini açıkladı.

YENİ CEPHE AÇILIYOR

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Tümgeneral Ori Gordin ve Operasyonlar Bölümü Başkanı Tümgeneral Oded Basyuk'un, Lübnan'a yönelik olası bir saldırıya ilişkin "operasyonel planı" onayladığı bildirildi. Yapılan açıklamada, Gordin ve Basyuk'un gerçekleştirdiği durum değerlendirmesinde birliklerin sahadaki hazırlıklarının arttırılmasına devam edilmesi yönünde karar alındığı bilgisine yer verildi.

İSRAİLLİ BAKANDAN TEHDİT

İsrail Dışişleri Bakanı Israel Katz, Hizbullah milislerini topyekûn bir savaş ile yok etme tehdidinde bulundu. Katz sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Hizbullah ve Lübnan'a karşı oyunun kurallarını değiştirme yönünde bir karar vermeye yaklaştık. Topyekûn bir savaş ile Hizbullah yok edilecek ve Lübnan ciddi bir şekilde etkilenecek" diyerek, bölgedeki yanan ateşin büyüyeceğinin sinyallerini verdi. Tansiyonu artıran açıklamalar üzerine Hizbullah Hareketi, Lübnan'ın güneyinde bulunan Sur kentinin El Burgaliye kasabasına yönelik saldırılara tepki olarak İsrail'in kuzeyindeki Sasa yerleşim birimindeki bir askeri fabrika ile Beyt Hilel kışlasındaki Sehl tabur komutanlığı karargahının vurulduğunu bildirdi. ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü General Pat Ryder, bölgede artan gerilimden duyduğu endişeyi dile getirerek, söz konusu durumun daha geniş çaplı bölgesel bir çatışmaya dönüşme ihtimaline karşı uyarıda bulundu.

HİZBULLAH'TAN RUMLARA UYARI: İSRAİL'E ÜSLERİ KULLANDIRMAYIN

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, Güney Kıbrıs Rum Kesimi 'GKRY) yönetimini uyardı. İsrail'in GKRY'de sürekli askeri tatbikat yaptığını ifade eden Nasrallah, "Lübnan'a yönelik olası bir saldırıda GKRY, havalimanı ve askeri üsleri açarsa GKRY'yi savaşın bir parçası kabul edeceğiz ve buna göre tutum sergileyeceğiz" dedi.

İSRAİL'DEN 'KAZANAMAYIZ' İTİRAFI

İsrail'in Refah'a yönelik 40 gündür devam eden saldırılarını durdurması halinde Gazze'nin geleceğinin ne olacağına ilişkin senaryolar tartışılıyor. İsrailli uzmanlar, ordunun saldırıları bitirmeyeceğini belirttirken, Walla internet sitesine konuşan İsrailli yedek subay Hanan Shai, "Taktiksel ve operasyonel düzeyde elde edilen başarılara rağmen Hamas ne caydırıldı ne de yenilgiye uğratıldı, dolayısıyla teslim olmadı" diyerek, ordusunun savaşı kazanamayacağı ve hedeflere ulaşamayacağı itiraf etti.