Acı bayram! İsrail kana doymuyor

Gazze'yi işgal planı. İsrail, işgal altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına bayramda da devam ediyor. Gazze sınırına binlerce asker gönderildi. Şehrin işgali için de askeri bir plan hazırlandı.

İsrail uçaklarının Gazze'ye yaptığı saldırılar, dünyadan tepkilere rağmen devam ediyor. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in hava saldırıları sonucu 10 Mayıs'tan bu yana şehit olan Filistinli sayısının 21'i çocuk, 8'i kadın olmak üzere 100'ü aştığını açıkladı. Yaralı sayısının ise 500'ü geçtiği belirtildi. İsrail'in Gazze saldırılarında AA kameramanı Muhammed el-Alul ile foto muhabiri Mustafa Hassuna da yaralandı. İsrail Başbakanı Netanyahu'nun Gazze sınırına asker yığma kararı aldığını duyurmasının ardından dün sınıra binlerce takviye asker konuşlandırıldı. İsrail Ordusu sözcüsü de, ordunun Gazze Şeridi'ne kara harekatı hazırlıklarını sürdürdüğünü açıkladı.

ATEŞKES ÖNERİSİNE RET

Gazze'nin işgal edilmesine ilişkin Gazze Tümeni ve Güney Komutanlığı tarafından bir plan hazırlandığı ileri sürüldü.İsrail ordusu, savaş uçaklarının 10 Mayıs'tan bu yana toplam 650 hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail polisi de çeşitli kentlerde saldırı protestolarına katılan 374 Filistinliyi gözaltına alındı. Yediot Aharonot gazetesine göre, Rusya Dışişleri Bakanlığı, Tel Aviv yönetimine Hamas ile ateşkese varılması önerisinde bulundu ancak İsrail Başbakanı Netanyahu bu teklifi reddetti.

İsrail, abluka altındaki Gazze'nin en işlek bölgelerinden birinde yer alan dairelerin ve ticari ofi slerin bulunduğu 14 katlı Eş-Şuruk adlı binayı hava saldırısıyla yerle bir etti.

Filistin Sağlık Bakanlığı dün hayatını kaybeden bir grup Filistinli' nin zehirli gazla öldürüldüğünden şüphelendiklerini açıkladı.

İsrail savaş uçaklarının vurduğu binalarda aralarında çocukların da olduğu çok sayıda Filistinli şehit oldu.

İsrail askerleri ve tanklarının Gazze sınırına takviye yaptığı görüldü.

ZEHİRLİ GAZLA SALDIRI İDDİASI

Filistin Sağlık Bakanlığı dün hayatını kaybeden bir grup Filistinlinin zehirli gazla öldürüldüğünden şüphelendiklerini açıkladı. Bakanlık, Gazze'deki Shifa Hastanesi'ne getirilen hayatını kaybetmiş Filistinlilerin, zehirli gazla öldüğünden şüphelendiklerini belirtti. Bakanlık, tıbbi numunelerin daha ileri araştırmalar için adli tıp ekipleri tarafından toplandığını açıkladı. Adli muayenede Filistinlilerin ölüm sebebinin, "boğulma" olarak tespit edildiğine ve bunu kanıtlar nitelikte dış belirtilerin de olduğuna dikkat çekilen açıklamada kesin olarak saptanması için organ ve dokulardan gerekli numunelerin alındığı kaydedildi.

Gazze'de hayatını kaybeden Filistinlilerin cenazeleri kaldırıldı. Camilere omuzlarda taşınan şehitler için toplu cenaze namazı kılındı. Şehitlerin aileleri gözyaşlarına boğuldu.

BIDEN'DAN İSRAİL'E 'SARSILMAZ DESTEK'

ABD Başkanı Joe Biden, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde, ABD'nin "İsrail'in meşru müdafaa hakkına sarsılmaz desteğini" iletti. Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, "Biden, Hamas ve diğer terör gruplarının Kudüs ve Tel Aviv de dahil bölgelere yönelik roket saldırılarını kınadı. Biden, İsrail'in güvenliği ve İsrail'in sivilleri korurken kendini ve halkını meşru müdafaa hakkına sarsılmaz desteğini iletti" ifadesine yer verildi.

AKSA'DA YÜZ BİN KİŞİ BAYRAM NAMAZI KILDI

Yüz binden fazla Müslüman, bayram namazını Mescid-i Aksa'da eda etti. Filistinliler, ramazan ayının son günlerinde İsrail polisinin saldırılarına maruz kalan Aksa'yı tamamen doldurdu. Daha sonra çok sayıda Filistinli Harem-i Şerif'teki Kıble mescidi ile Kubbet's Sahra arasında yer alan alanda gösteri düzenledi. Bazı göstericiler, Türk bayrağı açıp "Özgürlük", "Kanımız canımız sana feda olsun ey Aksa" sloganları attı.

Namazdan sonra yapılan protestoda Türk bayrağı açıldı.

MEHMETÇİK MESCİD-İ AKSA'DA

Jandarma Genel Komutanlığı, her hafta perşembe günleri gerçekleştirilen "Throwback Thursday (tbt)" akımı kapsamında Jandarma Teşkilatına ait eski fotoğrafl arı sosyal medya hesaplarından paylaşmaya devam ediyor. Bu kapsamda Genel Komutanlık, 1904'te Kudüs-ü Şerif Sancağı'nda görev yapan Türk jandarma personelinin yer aldığı kareyi paylaştı. Siyah beyaz fotoğraf karesinde, ellerindeki tüfek ve kılıçla esas duruş vaziyeti alarak sıralanan jandarma personelinin arkasında Kubbet-üs-Sahra görülüyor.

AB: İSRAİL'E BİZİM GÜCÜMÜZ YETMEZ

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, AB'nin İsrail-Filistin meselesini çözme kapasitesi olmadığını söyledi. Borrell, "Şu anda İsrail'e baskı yapma kapasitesine sahip olan tek kişi yalnızca ABD" dedi.

FRANSA FİLİSTİN'E DESTEĞİ YASAKLADI!

Fransa İçişleri Bakanı Gerard Darmanin, Kudüs'teki gerginlikle ilgili gösterilerin yasaklanması talimatını verdiğini bildirdi. Darmanin, polis müdürlükleri ve valiliklere tetikte ve sert olmaları talimatı verildiğini kaydetti. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ve insan hakları derneği, cumartesi günü geniş katılımlı Filistin'e destek gösterisi yapmayı planlıyordu.