AB'ye Ukrayna ve Moldova tepkisi! Genişleme kararı Balkanlar'ı kızdırdı

Avrupa Birliği'nin Ukrayna ve Moldova'ya aday üyelik statüsü vermesi başvuruları yıllardır vetoyla karşılaşan Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'nın “Biz yıllardır boşuna bekliyoruz” tepkisine neden oldu.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, AB Komisyonu'nun tavsiye kararını uygun görerek Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke statüsü" verilmesi üzerinden anlaştı. Ancak karar, üyelik için yıllardır bekleyen Balkan ülkelerinde öfkeye neden oldu. Liderlerden peş peşe sert açıklamalar gelirken Brüksel, Balkanlar'da ilerleme olmamasının bölgeyi Rusya ve Çin'e daha da yakınlaştıracağından endişe ediyor.

TARİHİ BİR ANLAŞMA

Belçika'nın başkenti Brüksel'de bir araya gelen Avrupa Birliği (AB) liderleri, AB Komisyonu'nun tavsiye kararını uygun görerek Ukrayna ve Moldova'ya "aday ülke statüsü" verilmesi üzerinden anlaştı. AB Konseyi Başkanı Charles Michel sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Anlaşma. Avrupa Konseyi, AB'nin Ukrayna ve Moldova'ya aday statüsü verilmesine karar verdi. Tarihi bir an. Bugün, AB yolunda önemli bir adım atılıyor" ifadelerini kullanarak, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski ve Ukrayna halkı ile Moldova Cumhurbaşkanı Maya Sandu ve Moldova halkını tebrik etti.

SÖZÜNÜZÜ TUTUN

AB liderleri, zirve öncesinde Batı Balkan ülkeleriyle bir araya geldi. Bulgaristan'ın blokaj uygulaması nedeniyle süreçleri sürüncemede kalan Arnavutluk ve Makedonya, çıkış yolu bulamayan AB'ye çok sert tepki gösterdi. Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski, "AB için yeni sözler vermeden önce verdiği sözleri tutma zamanı gelmiştir" ifadelerini kullanırken Arnavutluk Başbakanı Edi Rama ise çok daha sert konuştu.

BÜYÜK BİR REZALET

Ukrayna'nın adaylık kararını memnuniyetle karşıladığını belirten Arnavutluk Başbakanı, "Artık saymayı unutmadıysam Kuzey Makedonya 17 yıl, Arnavutluk ise 8 yıldır aday. Ukrayna aramıza hoşgeldi. Aday olmaları elbette güzel bir şey ancak umarım çok fazla büyük hayallere kapılmazlar" dedi. Rama, üyelik süreçlerine Bulgaristan'ın vetosuna da değinerek "NATO üyesi Bulgaristan'ın, diğer iki NATO ülkesini, yani Arnavutluk ve Kuzey Makedonya'yı, Avrupa'nın arka bahçesindeki sıcak savaşın ortasında rehin alması ve diğer 26 üye ülkenin de bunu aciz bir şekilde izlemesi büyük bir rezalet" dedi.

ZELENSKİ: BU BİR ZAFERDİR

Brüksel'deki, AB Liderler Zirvesi'nde, Ukrayna ve Moldova'ya, "Aday ülke" statüsü verilmesi kararıyla ilgili mesaj yayınlayan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski bu anı 30 yıl boyunca beklediklerini söyledi. Zelenski oturuma internet üzerinden bağlantı ile katıldı. AB ülkesi liderlerine kararla ilgili duygularını anlatan Zelenski, "Devletimizin 30 yıllık bağımsızlığı için, Ukrayna için en önemli kararlardan biri ancak bu karar sadece Ukrayna için geçerli değil. Bu, Avrupa'yı güçlendirmeye yönelik şu anda özgürlüğümüzü ve birliğimizi koruma yeteneğimizi sınayan Rus saldırıları bağlamında atılabilecek en büyük adımdır" dedi.

20 YILDIR BEKLİYORLAR

Balkan ülkelerinden gelen tepkilere cevap veren Almanya Başbakanı Olaf Scholz "Batı Balkan devletleri ve vatandaşları, Avrupa Birliği'ne üye olma olasılığını yaklaşık 20 yıldır bekliyorlar. Bana göre bu vaadin inandırıcı hale gelmesi son derece önemli" dedi. AB Başkanı Charles Michel, Balkan ülkelerinin katılım sürecinin yeniden canlandırılması gerektiğini söyledi.